Skrzydełka po chińsku

Skrzydełka z kurczaka na modłę chińska

Dodany przez: Literat

Skrzydełka po chińsku

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 15 skrzydełek kurczaka
  • 1-2 łyżki suszonych płatków chili
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżka posiekanego czosnku
  • dwie posiekane cebulki
  • 1-2 łyżki stołowe miodu
  • 1/4 filiżanki lekkiego sosu sojowego
  • 2-3 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej

Przygotowanie

  1. Wycisnąć sok z pomarańczy i zetrzeć skórkę.
  2. Do 1/3 filiżanki soku dodać dwie łyżki skórki pomarańczy, czosnek, imbir, cebulę, sos sojowy, olej sezamowy, miód i płatki chili. Wymieszać. Powstałym sosem zalać oczyszczone skrzydełka kurczaka i odstawić na minimum 40 minut. Im dłużej tym lepiej. Można zostawić skrzydełka na całą noc w sosie, nie zaszkodzi im.
  3. Na dużej patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Skrzydełka smażyć na średnim ogniu z każdej strony około 7-10 minut, aż będą brązowe.
  4. W małym rondelku zagotować pozostały sos ze skrzydełek, zagęszczając go skrobią kukurydzianą. Skrzydełka podawać razem z sosem. Oczywiście możemy doprawić sos pieprzem, lub dodać więcej płatków chili, zależnie od stopnia ostrości, jaki chcemy uzyskać.
kurczak obiad chiński
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze