skrzydelka_czosnkowo_paprykowe

Skrzydełka Czosnkowo-Paprykowe

Ocena:

4.45 (172)

  • 2 godz. 10 min.
  • dla 2 osób

Pyszne skrzydełka o aromacie i smaku czosnku.Polecam :)

Składniki:

  • 10 skrzydełek z kurczaka (ok.1kg)
  • 4 łyzki ocet balsamiczny
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 duża papryka zielona
  • 30g czosnek płatki suszone
  • 1 duża biała cebula
  • 1 opakowanie ' przyprawa do kurczaka-złocista)
  • 2 łyzki papryka słodka czerwona w proszku
  • 4 łyżki sos sojowy-ciemny
  • olej do posmarowania naczynia
  • sól,pieprz (wg.uznania)
  • folia aluminiowa do przykrycia

Skrzydełka czosnkowo-paprykowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Skrzydełka myjemy-obcinamy lotki.Wkładamy do miski
  • polewamy octem balsamicznym-mieszamy i wkładamy do lodówki na 1h. Papryki myjemy,kroimy w grube kawałki,cebulę obieramy i kroimy w plastry. Po tym czasie wyciągamy skrzydełka,wcieramy w nie przyprawę do kurczaka,paprykę w proszku,solimy i pieprzymy. Do wysmarowanego naczynia żaroodpornego układamy jedno przy drugim.Na nie kładziemy kolejno cebulę,na cebulę paprykę,na paprykę rozsypujemy czosnek (płatki) Wszystko jeszcze polewamy sosem sojowym,przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200*C i pieczemy jedną godzinę.W trakcie pieczenia przekręcamy jeden raz nasze mięso. Po upływie jednej godziny odkrywamy folię i podpiekamy termoobiegiem 10 minut i gotowe.
  • Podajemy z czym kto lubi ja podałam z pomidorkami i sałatą :)
  • SMACZNEGO . . . . .
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne