Pyszne skrzydełka o aromacie i smaku czosnku.Polecam :)
Składniki:
10 skrzydełek z kurczaka (ok.1kg)
4 łyzki ocet balsamiczny
1 duża papryka czerwona
1 duża papryka zielona
30g czosnek płatki suszone
1 duża biała cebula
1 opakowanie ' przyprawa do kurczaka-złocista)
2 łyzki papryka słodka czerwona w proszku
4 łyżki sos sojowy-ciemny
olej do posmarowania naczynia
sól,pieprz (wg.uznania)
folia aluminiowa do przykrycia
Skrzydełka czosnkowo-paprykowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Skrzydełka myjemy-obcinamy lotki.Wkładamy do miski
polewamy octem balsamicznym-mieszamy i wkładamy do lodówki na 1h. Papryki myjemy,kroimy w grube kawałki,cebulę obieramy i kroimy w plastry. Po tym czasie wyciągamy skrzydełka,wcieramy w nie przyprawę do kurczaka,paprykę w proszku,solimy i pieprzymy. Do wysmarowanego naczynia żaroodpornego układamy jedno przy drugim.Na nie kładziemy kolejno cebulę,na cebulę paprykę,na paprykę rozsypujemy czosnek (płatki) Wszystko jeszcze polewamy sosem sojowym,przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200*C i pieczemy jedną godzinę.W trakcie pieczenia przekręcamy jeden raz nasze mięso. Po upływie jednej godziny odkrywamy folię i podpiekamy termoobiegiem 10 minut i gotowe.
Podajemy z czym kto lubi ja podałam z pomidorkami i sałatą :)