Sezamowy słodki blok (Laddu)

Ocena:

4.49 (148)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
Laddu (ladhoo) to indyjski słodki przysmak, który oryginalnie serwuje się w formie małych kuleczek. Łatwiej i szybciej będzie jednak, jeśli wylejesz do formy, a kiedy zastygnie - pokroisz na kwadraty.

Składniki:

  • 32 dag masła
  • 30 dag mąki z ciecierzycy
  • 1/2 szklanki sezamu
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • ziarna z jednego strąka wanilii
  • 25 dag cukru pudru
  • szczypta soli

Sezamowy słodki blok (laddu) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • W garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i smażymy, cały czas mieszając, przez 10–15 min (na małym ogniu); w tym czasie mąka powinna się uprażyć i zacząć wydawać piękny orzechowy aromat.
  • Dodajemy sezam, orzechy, kardamon i wanilię. Prażymy, aż sezam lekko się zezłoci (2–3 min). Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier puder i sól, dokładnie mieszamy.
  • Wylewamy gorącą mieszankę do pojemnika wyłożonego papierem do pieczenia, odstawiamy na kilka godzin (a najlepiej na noc) w zimne miejsce (ale nie do lodówki), a potem kroimy ostrym nożem na kwadraty.
  • Wierzch laddu możemy dodatkowo posypać uprażonymi ziarnami sezamu. Można też masę (kiedy lekko ostygnie) uformować tradycyjnie w malutkie kuleczki i obtoczyć w orzechach lub sezamie.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 11/2016

Porady

Zobacz też: makaron mie sezamowy

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne