Laddu (ladhoo) to indyjski słodki przysmak, który oryginalnie serwuje się w formie małych kuleczek. Łatwiej i szybciej będzie jednak, jeśli wylejesz do formy, a kiedy zastygnie - pokroisz na kwadraty.
Składniki:
32 dag masła
30 dag mąki z ciecierzycy
1/2 szklanki sezamu
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1/2 łyżeczki kardamonu
ziarna z jednego strąka wanilii
25 dag cukru pudru
szczypta soli
Sezamowy słodki blok (laddu) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
W garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i smażymy, cały czas mieszając, przez 10–15 min (na małym ogniu); w tym czasie mąka powinna się uprażyć i zacząć wydawać piękny orzechowy aromat.
Dodajemy sezam, orzechy, kardamon i wanilię. Prażymy, aż sezam lekko się zezłoci (2–3 min). Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier puder i sól, dokładnie mieszamy.
Wylewamy gorącą mieszankę do pojemnika wyłożonego papierem do pieczenia, odstawiamy na kilka godzin (a najlepiej na noc) w zimne miejsce (ale nie do lodówki), a potem kroimy ostrym nożem na kwadraty.
Wierzch laddu możemy dodatkowo posypać uprażonymi ziarnami sezamu. Można też masę (kiedy lekko ostygnie) uformować tradycyjnie w malutkie kuleczki i obtoczyć w orzechach lub sezamie.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 11/2016