Sezamki

Wszystkim znane sezamki - domowym sposobem.

Dodany przez: Lienka

Sezamki

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
16 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • łyżka miodu
  • 2 łyżki wody
  • 20 dag cukru
  • 20 dag sezamu

Przygotowanie

  1. Cukier z wodą skarmelizować, tzn: w garnku na małym ogniu podgrzewać cukier z wodą nie mieszając, aż zacznie się robić płynna masa o brązowym przejrzystym kolorze. Dodać miód wymieszać. Dodać sezam (można go wcześcniej podprażyć na patelni do osiągnięcia złotobrązowego koloru). Wymieszać wszytko do połączenia. Szybko wylać masę na papier do pieczenia, przykryć 2 kawałkeim papieru do pieczenia i rozwałkować na grubość 0,5 cm - 1 cm. Jak lekko ostygnie oderwać papier, kroić nożem na kawałki. Uwaga sezamki z każdą chwilą coraz bardziej twardniej, im bardziej ostygną tym ciężej pokroić:)
  2. Są pycha:))
  3. Smacznego
deser sezam sezamki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze