Rogaliki serowe

Ocena:

4.58 (148)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Rogaliki serowe z 3 składników są łatwe do zrobienia i smakują wyśmienicie. Są także fit, ponieważ nie zawierają cukru. Możecie nadziać je kawałkami owoców, które nadadzą im naturalnej słodyczy albo domowymi przetworami – konfiturą z wiśni, róży czy powidłami śliwkowymi. Świetnie smakują również maczane w kremie waniliowym lub gorącej czekoladzie. Przepis jest banalnie prosty, a z jednej porcji zrobicie 16 serowych rogalików.

Składniki:

  • mąka pszenna  250 g

  • masło  250 g

  • ser z wiaderka  250 g

Rogaliki serowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Zagniatanie ciasta: mąkę wysypujemy na stolnicę. Dodajemy zimne masło z lodówki i siekamy je nożem na mniejsze kawałki. Dokładamy ser i szybko łączymy składniki w gładką masę. Ciasto dzielimy na pół. Jedną cześć zostawiamy na stolnicy, a drugą owijamy folią i odkładamy do lodówki na czas przygotowywania pierwszej partii.

  • Krok 2:

    Wałkowanie: ciasto rozwałkowujemy na kształt koła o grubości ok. 0,5 cm. Powinno mieć ok. 20 cm średnicy.

  • Krok 3:

    Wycinanie trójkątów: kroimy ciasto na 8 trójkątów – tak jak pizzę.

  • Krok 4:

    Formowanie rogalików: zwijamy rogalik, zaczynając od podstawy.

  • Krok 5:

    Pieczenie: rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Należy pamiętać o zachowaniu ok. 3 cm odstępu pomiędzy nimi, aby po wyrośnięciu nie skleiły się ze sobą. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180°C. W tym czasie wyjmujemy z lodówki pozostawione ciasto i przygotowujemy drugą partię rogalików. 

  • Krok 6:

    Podawanie: rogaliki serowe, po wyjęciu z piekarnika, studzimy przez krótką chwilę. Jednak warto zaserwować jeszcze ciepłe, bo takie smakują najlepiej.

Porady

  • Rogaliki serowe można piec od razu. Będą jednak bardziej kruche, jeśli ciasto na wypiek schłodzicie w lodówce.  
  • Osoby na diecie bezglutenowej mogą zastąpić mąkę pszenną – owsianą lub bezglutenową mieszanką do wypieków.
  • Jeśli chcecie zrobić rogaliki z jednej porcji, nie trzeba kupować całego wiaderka sera o wadze 1 kg. Można zrobić rogaliki z kremowym serkiem philadelphia, serkiem homogenizowanym lub mascarpone.
  • Można użyć twarogu na wagę, jednak przed dodaniem go do ciasta trzeba go dwukrotnie zmielić lub zblendować na gładką masę. Aby był bardziej gładki, można dodać łyżkę śmietanki kremówki.
  • Przed włożeniem rogalików serowych do piekarnika można posmarować je rozkłóconym jajkiem – po wypieczeniu będą bardziej rumiane i chrupiące.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Rogaliki serowe z owocami

  • Jabłka – na tę porcję ciasta wystarczą 2 duże jabłka. Można od razu pokroić je na 16 cząstek w kształcie półksiężyców. Przed zwinięciem rogalika można oprószyć owoce mąką, aby podczas pieczenia nie puściły soków.
  • Banany – potrzebujecie dwóch. Obieracie je ze skórki i każdy kroicie na 8 podłużnych kawałków. Jak to zrobić? Przetnijcie banan wzdłuż na pół, następnie każdą z połówek ponownie przetnijcie na pół w ten sam sposób. Na koniec podzielcie każdą ćwiartkę na pół w poprzek. Taka porcja banana będzie idealna na jeden rogalik. Owoce przed zawinięciem w ciasto można skropić odrobiną soku z cytryny, aby nie ściemniały.
  • Śliwki – przygotujcie 4 śliwki. Należy je dokładnie umyć, wytrzeć i przekroić na pół, aby wyjąć pestki. Następnie kroimy je ponownie na pół, uzyskując ćwiartki, którymi nadziewamy rogaliki serowe. Śliwki, podobnie jak jabłka, można również delikatnie oprószyć mąką.

Inne pomysły na nadziewanie rogalików serowych

  • Kawałki czekolady – na jeden rogalik nakładamy 1 cząstkę. Czekoladę można również połączyć z owocami. Dobrze komponuje się z bananami lub wiśniami w żelu.
  • Dżem, marmolada lub powidła – ważne jest, aby nadzienie nie było zbyt płynne, dlatego starajcie się wybierać gęste przetwory, takie jak powidła śliwkowe lub konfitura z wiśni.
  • Budyń – rogaliki serowe możecie także nadziać budyniem. Przygotujcie go z mniejszej porcji mleka – 300 zamiast 500 ml – aby nie wypłynął ze środka słodkich wypieków.

Jak ozdabiać serowe rogaliki?

Rogaliki z ciasta twarogowego nie są słodkie, więc można dodać nieco słodyczy na wierzch każdego z nich. Poniżej znajdziecie kilka pomysłów na słodki dodatek do wypieków:

  • lukier cytrynowy – jest słodko-kwaśny i doskonale pasuje do rogalików serowych z jabłkami lub ze śliwkami,
  • cukier puder – najszybszy sposób na osłodzenie rogalików. Idealny do nadzienia z konfitury lub marmolady,
  • polewa czekoladowa – może być bardziej słodka, jeśli przygotujecie ją z czekolady mlecznej lub deserowa – na bazie gorzkiej czekolady,
  • kruszonka – należy zapiec ją razem z rogalikami.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne