Seromakowiec

Nieskomplikowane ciasto, a tak ładnie wygląda

Dodany przez: miśka86

Seromakowiec

Makowce

Czas przygotowania:
Porcje:
23 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Składniki

  • Ser:
  • 60 dag białego sera,
  • 6 jajek,
  • 25 dag cukru pudru,
  • 15 dag masła,
  • cukier waniliowy,
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • Mak:
  • Puszka masy makowej
  • 25 dag cukru pudru,
  • łyżka kakao,
  • łyżka dżemu wiśniowego,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 4 jaja,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie

  1. Ser:
  2. Ser przekręcić w maszynce. Żółtka utrzeć z cukrem, a białka ubić. Masło roztopić. Ser, jajka i masło połączyć, dodać cukier waniliowy i łyżkę mąki ziemniaczanej.
  3. Mak:
  4. Żółtka utrzeć z cukrem, białka ubić. Połączyć to z makiemi dodać resztę składników czyli kakao, dżem i mąkę z proszkiem do pieczenia.
  5. Układać w blaszce do pieczenia na przemian łyżka sera, łyżka maku, aż do wyczerpania obu mas.
  6. Piec ok 60 minut
ser deser ciasto mak
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze