Seromak na kruchym spodzie

Seromak na kruchym spodzie

Ocena:

4.51 (141)

  • 1 godz. 30 min.
  • więcej niż 10 osób

.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 25 dag mąki
  • 5 dag cukru pudru
  • 20 dag zimnego masła
  • żółtko
  • szczypta soli
  • Masa makowa:
  • 4 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 15 dag cukru pudru
  • 50 dag trzykrotnie mielonego maku
  • olejek migdałowy
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag orzechów włoskich lub laskowych
  • 2 łyżki mąki
  • Masa serowa:
  • 6 jajek (osobno żółtka i białka)
  • 15 dag cukru pudru
  • 15 dag masła opakowanie
  • 1 kg Twarogu Wieluń Mój Ulubiony
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • skórka otarta z 2 sparzonych pomarańczy

Seromak na kruchym spodzie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Ciasto: rozgrzewamy piekarnik do temp. 190°C. Wszystkie składniki na ciasto siekamy, kiedy zaczną się łączyć, szybko zagniatamy. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą, wkładamy na 1 godz. do lodówki.
  • Krok 2: Masa makowa: żółtka ucieramy z cukrem przez 7 min, mieszamy ze zmielonym makiem, olejkiem migdałowym oraz rodzynkami i posiekanymi orzechami wymieszanymi wcześniej z mąką. Białka ubijamy na sztywno, łączymy z masą makową.
  • Krok 3: Masa serowa: żółtka ucieramy z cukrem i miękkim masłem na jasny, puszysty krem. Nadal miksując, dodajemy porcjami twaróg sernikowy, a następnie mąkę ziemniaczaną i skórkę z pomarańczy. Białka ubijamy na sztywno, łączymy z masą.
  • Krok 4: Ciasto wyjmujemy z lodówki, wylepiamy dno lekko natłuszczonej, średniej prostokątnej formy. Nakłuwamy widelcem, zapiekamy ok. 15 min na złoto w temp. 190°C. Na przestudzone ciasto wykładamy masę makową, wygładzamy, na nią – masę serową. Ciasto przykrywamy folią aluminiową, pieczemy ok. 1 godz. w temp. 175°C. Studzimy w formie, posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Jeśli chcesz by Twój sernik był puszysty i pyszny użyj dobrej jakości sera. „Mój Ulubiony” Twarożek kanapkowo – sernikowy . To naturalny twaróg o śmietankowym, wyśmienitym smaku i gęstej, jednolitej konsystencji, zachowujący najcenniejsze składniki mleka. Nie zawiera substancji konserwujących, zagęszczających i stabilizatorów. Przeznaczony do wypieków serników nie wymaga mielenia i dodatku tłuszczu.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne