Sero-makowiec

dwa w jednym :) czyli coś co pogodzi miłośników i makowców i serników:)

Dodany przez: joanna-sobanska

Sero-makowiec

Makowce

Czas przygotowania:
Kalorie:
400 kcal
Porcje:
20 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • masa serowa:
  • 80dag twarogu tłustego
  • 6 jaj
  • 1 szkl cukru
  • 15 dag margaryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • masa makowa:
  • 25 dag maku
  • 20 dag cukru
  • 4 jaja
  • 4 łyżki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6,5 dag margaryny
  • aromat migdałowy
  • do udekorowania: polewa i wiórki kokosowe

Przygotowanie

  1. Masa serowa: Ser zemleć dwutrotnie. Żółtka utrzeć z cukrem, gdy będą utarte dodać ser oraz stopioną i przestudzoną margarynę i ciągle ucierać. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą serową.
  2. Masa makowa: Mak sparzyć i zemleć na maszynce na drobnej siatce. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do maku. Następnie do masy dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie wymieszać.
  3. Na wysmarowanej i wyłożonej papierem brytfance wykładać na przemian po 3 łyżki każdej masy. Piec około 50min w temperaturze 190C.
  4. Po przestudzeniu jeśli ktoś lubi można polać polewą czekoladową (kupną lub własnej roboty) i posypać wiórkami kokosowymi.
ser deser ciasto Święta mak
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze