Sernik krakowski

Ocena:

4.34 (173)

  • 2 godz. 20 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Sernik krakowski to tradycyjne ciasto – obowiązkowo zrobione na kruchym spodzie, z charakterystyczną kratką na wierzchu, polaną cytrynowym lukrem. Jest to jeden z deserów, z których słyniemy za granicą. To wprost idealna propozycja na święta, ale można go przygotowywać również na wiele innych okazji lub po prostu na co dzień. Przepis jest bardzo łatwy do odtworzenia – sprawdź, jak wykonać klasyczny sernik po krakowsku z rodzynkami!

Składniki:

  • twaróg  1 kg

  • jajka  10 szt.

  • cukier  150 g

  • masło  350 g

  • mąka pszenna  350 g

  • cukier puder  320 g

  • sok z cytryny  75 ml

  • rodzynki  120 g

  • budyń śmietankowy  35 g

  • sól  3 g

Sernik krakowski - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Kruche ciasto: przesiewamy mąkę, dodajemy do niej cukier puder (50 g), szczyptę soli, masło kroimy w kostkę bezpośrednio do miski (200 g). Następnie oddzielamy żółtka od 4 jajek i dodajemy je do pozostałych składników (białko odkładamy na później). Szybko wyrabiamy ciasto aż do połączenia składników. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

  • Krok 2:

    Przygotowanie składników: rodzynki: zalewamy gorącą, przegotowaną wodą, pozostawiamy do napęcznienia przez 15–20 minut. Po tym czasie odcedzamy je. Ser mielimy w maszynce, najlepiej 3 razy. Wyjmujemy z lodówki 150 g masła i ser.

  • Krok 3:

    Wałkowanie ciasta: wyjmujemy je z lodówki. Dzielimy na dwie części, zachowując proporcję 2/3 i 1/3. Mniejszy kawałek zawijamy w folię i chowamy do lodówki. Większy rozwałkowujmy na wielkość blachy.

  • Krok 4:

    Podpiekanie spodu: piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni Celsjusza. Blachę (25x35cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy na nią ciasto, dobrze dociskamy i wsadzamy do piekarnika. Podpiekamy przez ok. 15 minut – na bladozłoty kolor. Następnie blachę wyjmujmy do wystudzenia, ale nie wyłączamy piekarnika.

  • Krok 5:

    Masa serowa: miękkie masło (150 g), 5 jajek (rozmiar M), cukier puder (150 g), zmielony ser, budyń (mąkę ziemniaczaną, ok. 50 g) miksujemy w większej misce na gładką masę. Na koniec dosypujemy 150 g cukru pudru i namoczone rodzynki. Mieszamy ręcznie. Masę serową przekładamy na podpieczony spód (może być ciepły).

  • Krok 6:

    Kratka z ciasta: drugą część ciasta rozwałkujemy (na grubość ok. 2 cm) i wycinamy paski, które układamy na wzór kratki na masie serowej.

  • Krok 7:

    Pieczenie sernika: ciasto pieczemy ok. 60 minut w 160 stopniach Celsjusza, w trybie góra–dół,  do suchego patyczka. Wyjmujemy go z piekarnika dopiero po kilku minutach.

  • Krok 8:

    Lukier: wyciskamy sok z cytryny (ok. 75 ml), dodajemy cukier puder (120 g), ucieramy. Gęstość możemy regulować cukrem pudrem, jeśli wyjdzie zbyt rzadki, dosypujemy więcej, jeśli zbyt gęsty – możemy dodać gorącą wodę lub sok z cytryny. Lukrem pokrywamy wystudzony sernik krakowski.

     

Porady

  • Składniki na sernik krakowski powinny mieć temperaturę pokojową, co oznacza, że trzeba je wyjąć z lodówki, minimum godzinę przed przygotowaniem ciasta. Pamiętajmy jednak, że część masła na kruchy spód musi być dobrze schłodzona.
  • Tradycyjny sernik krakowski przygotowuje się z własnoręcznie mielonego twarogu. Warto jednak pamiętać, by zmielić go 3-krotnie w celu uzyskania pożądanej konsystencji.
  • Jeśli zdecydujemy się wykorzystać ser twarogowy, należy go zmielić w maszynce do mielenia lub przecisnąć przez praskę. Jeśli nie mamy tych urządzeń, możemy wykorzystać do tego celu blender. W takim przypadku rekomendujemy zblendować twaróg z dwoma żółtkami, 1/3 szklanką mleka i łyżką skrobi ziemniaczanej (ma ona na celu zagęścić strukturę sera).
  • Sernik krakowski z wiaderka ma zupełnie inną konsystencję niż masa ze zmielonego sera. To dobre rozwiązanie, gdy nie mamy czasu na przygotowanie twarogu.
  • Do sernika krakowskiego możemy dodać bakalie –  najpopularniejszy dodatek to oczywiście rodzynki lub skórka pomarańczowa. Niemniej jednak, zamiast nich można dodać np. żurawinę, orzechy, suszone morele czy śliwki. W ten sposób nasz wypiek zyska na smaku!
  • Jeśli nie przepadamy za lukrem, możemy nieco zmodyfikować przepis na sernik po krakowsku, posypując go cukrem pudrem. Możemy zrobić też polewę czekoladową.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Sernik krakowski bez spodu

Jednym z ciekawych wariantów tego ciasta jest sernik bez spodu. Można przyrządzić go zarówno na masie z sera twarogowego (samodzielnie mielonego), jak i z sera z wiaderka (dobrej jakości). Przepis jest bardzo łatwy do odtworzenia – wystarczy pominąć krok przygotowania ciasta kruchego i do formy wlać samą masę serową. Jest to opcja rekomendowana dla osób na diecie bezglutenowej. To także świetna opcja, gdy nie mamy zbyt wiele czasu.

Sernik krakowski na spodzie bez pieczenia

Jeśli zależy nam na naprawdę szybki przygotowaniu ciasta to możemy pominąć kroki związane z przygotowaniem spodu. Możemy zrobić go w ekspresowy sposób, wystarczy użyć ciastka maślane, herbatniki lub krakersy. Kruszymy je i mieszamy z rozpuszczonym masłem, wykładamy na dnie blachy i na to wylewamy masę serową. Zdrową alternatywą jest spód wykonany z połączenia daktyli z nerkowcami lub innymi orzeszkami. Składniki mielimy i wykładamy na dnie blachy. Niestety zrezygnowanie z przygotowania ciasta wiąże się również z tym, że nie będzie ono miało kratki na wierzchu. Ale lukier jak najbardziej może być użyty.

Sernik krakowski na ciemnym spodzie

Sernik na ciemnym spodzie jest alternatywną wersją tradycyjnego sernika krakowskiego. Cały zabieg jest bardzo prosty. Wystarczy na etapie przygotowywania kruchego ciasta dosypać do niego kakao (ok. 50 g). I tutaj mamy dwie opcje. Możemy dodać je do całego ciasta - wtedy kratka również będzie kakaowa - lub tylko do części przeznaczonej na spód.

Bardziej zaawansowana wersja sernika na ciemnym spodzie, to dodatek czekolady (ok. 50 g). Możemy ją wcześniej rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do ciasta. Ale koniecznie musi być dobrze przestudzona. Taki spód będzie mocno czekoladowy. W szybszej wersji wystarczy drobno posiekać czekoladę i wymieszać razem z ciastem.

To może Cię zainteresować

18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
-20% na całą kolekcję Doctor Nap
-20% na całą kolekcję Doctor Nap
Rabat dotyczy całej kolekcji d... więcej»
Zobacz
+
-20% na całą kolekcję Doctor Nap
Online

Rabat dotyczy całej kolekcji dostępnej na www.doctornap.com i łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
-20% przy zakupach za min. 250 zł
-20% przy zakupach za min. 250 zł
Rabat 20% dla wszystkich klien... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
+
-20% przy zakupach za min. 250 zł
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 250 zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.intimissimi.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
Rabat 25% na zakupy za min. 499 zł
Rabat 25% na zakupy za min. 499 zł
Rabat 25% na zakupy za minimum... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO25
Zobacz
+
Rabat 25% na zakupy za min. 499 zł
Online

Rabat 25% na zakupy za minimum 499 zł w sklepie internetowym www.karcher.pl. Oferta dotyczy produktów nieprzecenionych z kategorii Home&Garden i nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO25
Zobacz
Dodatkowe -20% na cały asortyment
Dodatkowe -20% na cały asortyment
Moda ORSAY oferuje każdej kobi... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA
Zobacz
+
Dodatkowe -20% na cały asortyment
Online
Stacjonarnie

Moda ORSAY oferuje każdej kobiecie możliwość poczucia się sobą niezależnie od sytuacji, nastroju czy rozmiaru ubrania. Skorzystaj z dodatkowej 20% zniżki na wszystko w sklepach stacjonarnych i na orsay.pl. Zniżka nie dotyczy bonów podarunkowych. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA
Zobacz
-40% na co 2 sztukę
-40% na co 2 sztukę
Rabat nalicza się automatyczni... więcej»
Zobacz
+
-40% na co 2 sztukę
Online

Rabat nalicza się automatycznie w koszyku. Oferta dostępna na aniakruk.pl. Promocja obowiązuje na prawie całą ofertę, z wyjątkiem produktów przecenionych, kart podarunkowych i zestawów. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
-20% na wybraną biżuterię
-20% na wybraną biżuterię
Rabat 20% na biżuterię marki d... więcej»
Zobacz
+
-20% na wybraną biżuterię
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na biżuterię marki dostępny w salonach stacjonarnych i online. Oferta nie dotyczy kolekcji Nomination oraz nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www. 

Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 3 190 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 2 552 zł.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
REKLAMA

Materiały promocyjne