Sernik z rosą - przepis

Więcej na www.ilovebake.pl Puszysty, delikanty z lekką pianką.

Dodany przez: ILoveBake.pl

Sernik z rosą - przepis

Serniki

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • SKŁADNIKI NA SPÓD:
  • 1 szklanka mąki
  • 120g cukru
  • 120g masła
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
  • 1 kg sera białego, mielonego ( najlepszy do tego przepisu jest z wiaderka )
  • 4 jajka
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • ¾ oleju
  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • SKŁADNIKI NA PIANKĘ:
  • 4 białka
  • ½ szklanki cukru

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodajemy cukier, jajko, masło
  2. i wszystko razem szybko zagniatamy lekko podsypując mąką. Ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 30 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy wysmarowaną masłem blaszkę ( możemy też rozwałkować ciasto i je położyć na blaszkę, ale jest to ciężkie ) o wym. Pieczemy ok. 20 min. w temp. 180 C do lekkiego zarumienienia.
  3. W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Składniki na masę przekładamy do dużej miski i na najwyższych obrotach miksera miksujemy przez ok. 5 min. Masa jest dosyć rzadka, ale taka powinna być, ponieważ sernik będzie delikatny i puszysty. Wykładamy ją na podpieczony spód i ponownie wkładamy do piekarnika na 50 min w temp. 180 C.
  4. Pod koniec pieczenia ubijamy białka na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier. Powstałą piankę wykładamy na masę serową i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 min. pilnując, aby się nie spiekła. Jeśli będzie spieczona nie powstanie na niej rosa.
  5. Sernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy. W miarę jak będzie coraz bardziej chłodny będą powstawać na nim kropelki tzw. rosa. Smacznego. Więcej na www.ilovebake.pl
deser sernik ciasto ser biały rosa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze