SERNIK Z ROSĄ

Pyszne ciasto nie tylko na święta

Dodany przez: halina070177

Serniki

Czas przygotowania:
Porcje:
24 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • CIASTO:
  • 2 szkl mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl cukru
  • 3 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 2/3 kostki miękkiej margaryny
  • MASA SEROWA:
  • 1 kg twarogu
  • olejek cytrynowy
  • 4 żółtka
  • 2 całe jajka
  • 3/4 szkl cukru
  • 3/4 szkl oleju
  • 1 i 1/2 szkl mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • rodzynki
  • DODATKOWO:
  • 1/2 szkl cukru pudru

Przygotowanie

  1. CIASTO: Składniki wymieszać i zagnieść n gładkie ciasto.Blaszkę wysmarować tłuszczem,oprószyć bułką tartą i wyłożyć ciasto-wylepiając ciastem boki ( na wysokości 2/3 ) i dno blaszki. MASA SEROWA: Ser zmielić 2 razy.Miksując dodać do sera pozostałe składniki. Na końcu wsypać rodzynki. Wylać masę serową na ciasto.Piec w temp.170 st.C przez 45 minut.Ubić pozostałe białka na sztywną pianę dodając 1/2 szkl cukru pudru. Po 45 minutach ciasto wyciągnąć z piekarnika, nałożyć pianę z białek i piec jeszcze 25 minut na złoty kolor.
  2. PORADA: zamiast tradycyjnego twarogu można użyć ser homogenizowany w wiadereczku wtedy ciasto jest delikatniejsze.
ser deser sernik ciasto
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze