Sernik z rabarbarem

Ocena:

4.45 (189)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Sernik z rabarbarem na kruchym spodzie jest jednocześnie słodki i lekko kwaśny. To wspaniały orzeźwiający deser na ciepłe dni. Idealnie pasuje do popołudniowej kawy, a także na spotkania w gronie rodziny i przyjaciół. Sprawdzi się też jako ukoronowanie biesiad przy grillu. Przepis na ciasto z rabarbarem jest dość łatwy, a przygotowanie składników i pieczenie nie zajmuje wiele czasu. Koniecznie go wypróbujcie. 

Składniki:

  • mąka pszenna  130 g

  • masło  90 g

  • cukier puder  40 g

  • żółtko  1 szt.

  • proszek do pieczenia  3 g

  • woda  15 ml

  • twaróg  500 g

  • mascarpone  250 g

  • śmietana kremówka  60 ml

  • cukier  225 g

  • budyń śmietankowy  35 g

  • jajka  3 szt.

  • ekstrakt waniliowy  3 ml

  • rabarbar  400 g

  • mąka ziemniaczana  10 g

Sernik z rabarbarem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: piekarnik nastawiamy na 220°C. Tortownicę na sernik z rabarbarem (o średnicy 23 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Łodygi rabarbaru myjemy i kroimy w plasterki. Łączymy z 25 g cukru i odstawiamy, żeby puściły sok. 

  • Krok 2:

    Kruche ciasto: mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia na blat roboczy. Masło kroimy w kostkę i rozcieramy w palcach z suchymi składnikami. Dodajemy żółtko i zimną wodę. Zagniatamy ciasto tylko do połączenia składników. Wykładamy nim foremkę i wstawiamy do lodówki. 

  • Krok 3:

    Masa serowa: twaróg mielimy dwukrotnie. Miksujemy go z serkiem mascarpone, kremówką i budyniem. Dodajemy ekstrakt waniliowy. Jajka ucieramy z cukrem (200 g), aż staną się puszyste. Delikatnie łączymy je z masą serową. Całość wylewamy na kruchy spód. 

  • Krok 4:

    Pieczenie sernika: ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 12 minut. Otwieramy drzwiczki, żeby ciepło uciekło. Zamykamy, ustawiamy temperaturę na 120°C i pieczemy przez godzinę. Studzimy. 

  • Krok 5:

    Rabarbar: odsączamy powstały sok i zagotowujemy go. Mąkę ziemniaczaną łączymy z odrobiną zimnej wody i dodajemy do garnka. Dokładnie mieszamy, żeby rozprowadzić skrobię. Wkładamy rabarbar, doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy przez 5 min, po czym zdejmujemy z palnika i studzimy.   

  • Krok 6:

    Podanie: rabarbar rozprowadzamy na wierzchu ciasta. Sernik dobrze chłodzimy w lodówce, zanim podzielimy go na porcje i zaserwujemy, najlepiej przez kilka godzin.  

Porady

  • Pamiętajmy, żeby nie miksować masy serowej zbyt długo, inaczej za bardzo ją napowietrzymy i ciasto popęka w trakcie pieczenia.  
  • Bardzo szybka i niezwykle prosta wersja deseru to sernik z rabarbarem bez spodu i z twarogiem z wiaderka.  
  • Jeśli chcemy, żeby nasz wypiek był słodszy, możemy połączyć rabarbar z dżemem malinowym lub świeżymi, sezonowymi owocami.  
  • Sernik z rabarbarem będzie mniej kaloryczny, jeśli zamiast cukru użyjemy słodzika w postaci ksylitolu lub erytrolu. Warto wybierać łodygi o ciemno-czerwonej barwie, które są słodsze. Nie trzeba wtedy dodawać dużych ilości cukru do ciasta.  
  • Sezon na rabarbar trwa od kwietnia do czerwca i to wtedy najczęściej pojawiają się na naszych stołach aromatyczne, słodko-kwaśne wypieki. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby przyrządzić taki sernik jesienią lub zimą. Możemy wtedy wykorzystać mrożony rabarbar. Trzeba go odpowiednio przygotować, kiedy jest świeży. Kroimy łodygi w mniejsze kawałki i blanszujemy je, czyli zanurzamy we wrzątku na 30 sekund, a następnie wrzucamy do lodowatej wody. Osuszamy je i wkładamy do woreczków foliowych. Przechowujemy w zamrażarce przez 6 miesięcy.  
  • Ciasto kruche możemy wzbogacić za pomocą kakao lub mąki kokosowej. Są to smaki, które świetnie współgrają z kwaskowym rabarbarem. 
  • Ciekawym pomysłem na efektowny deser jest wymieszanie masy serowej z syropem z rabarbaru. Nabiera wtedy pięknej, różowej barwy. Taki wypiek idealnie komponuje się z polewą z białej czekolady. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Sernik z rabarbarem – dodatki 

Proponujemy przepis na pyszny, sezonowy wypiek w wersji podstawowej, z trzema prostymi warstwami – kruchym spodem, masą serową z mascarpone i rabarbarem. Możemy jednak wzbogacić go różnymi dodatkami. Przygotowując się na przyjęcie w ogrodzie, warto upiec na przykład:  

  • sernik z rabarbarem i truskawkami – w ciepły, wiosenny lub letni dzień to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jest słodki i kwaśny jednocześnie, korzysta z dobrodziejstwa majowych zbiorów. Trudno o bardziej sezonowy deser. 
  • sernik z rabarbarem i kruszonką – to nieskomplikowany dodatek, który często wykorzystuje się w ciastach owocowych. Żeby udekorować sernik rabarbarowy w ten sposób, wystarczy posypać go startym na tarce kruchym ciastem przed włożeniem do piekarnika lub sporządzić prostą kruszonkę z mąki, masła i cukru. 
  • sernik z rabarbarem i imbirem – świeżo starty korzeń imbiru wzbogaca wypiek o pikantną nutkę. Warto dodać także inne przyprawy korzenne, na przykład cynamon. 

Sernik z rabarbarem i inne wiosenne słodkości 

Rabarbar to inaczej rzewień – tak go kiedyś nazywano. Można z niego zrobić naprawdę sporo smacznych rzeczy. Latem często pojawia się jako niezwykle orzeźwiający kompot z rabarbaru do obiadu. Możemy również zrobić z niego lemoniadę z miodem. Jeśli chodzi o wypieki, sernik z rabarbarem to rozkoszny deser na każdą okazję, ale warto także wypróbować:  

  • rabarbar pod kruszonką – najlepiej smakuje na ciepło, dopiero wyjęty z piekarnika. Warto serwować go z gałką lodów śmietankowych. 
  • ciasto z rabarbarem i budyniem – na półkruchym spodzie, posypane rumianą, chrupiącą kruszonką. 
  • muffinki rabarbarowe – błyskawiczny przepis na pyszny deser. Zrobienie go zajmuje niecałą godzinę, a efektem są słodkie, puszyste kąski do zabrania na wynosi do pracy lub szkoły. Można je polać czekoladą lub lukrem. 
  • ciasto drożdżowe z rabarbarem – niezwykle puszysty i satysfakcjonujący wypiek z kwaskowym elementem. Można go przyrządzić w dużej blaszce lub w formie jednoporcjowych drożdżówek na pyszne drugie śniadanie.  

Na śniadanie proponujemy przyrządzić racuchy z rabarbarem oprószone cukrem pudrem lub polane syropem z agawy. Żeby dłużej cieszyć się smakiem tej sezonowej rośliny, polecamy zrobić z niej dżem.  

Sernik na zimno z rabarbarem 

Nie ma lepszego deseru na upalne dni niż sernik na zimno. Z powodzeniem można go przyrządzić w wersji z rabarbarem. Żeby wyeliminować konieczność używania piekarnika, wystarczy, że zamienimy kruche ciasto na spód z maślanych herbatników lub krakersów. Kremowa masa na zimno powstanie, jeśli twaróg, serek mascarpone i śmietankę połączymy z żelatyną. Weganie mogą użyć jej roślinnego odpowiednika, czyli agar-agar. Rabarbar – gwiazdę naszego deseru – możemy ułożyć na ciasteczkowym spodzie i zalać masą lub stworzyć efektowną galaretkę, która ukoronuje sernik. Warto dodać sezonowe owoce, takie jak truskawki i poziomki. 

Rabarbar – właściwości  

W Polsce rabarbar uważany jest za warzywo, ale są kraje, na przykład USA, w których opisuje się go jako owoc. Jest cennym źródłem wielu witamin: A, E i C, a także potasu i fosforu. Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika, dzięki czemu ma dobroczynny wpływ na układ pokarmowy. Ceniony jest również za swoje właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Obniża poziom cholesterolu i opóźnia proces starzenia się komórek. Gdyby tego było mało, jest na dodatek niskokaloryczny. Jednak ze względu na wysokie stężenie kwasu szczawiowego powinien być jedzony z umiarem, zwłaszcza przez osoby zmagające się chorobami nerek i kobiety w ciąży. Największa ilość kwasu znajduje się w liściach, ale w kuchni najczęściej wykorzystuje się same łodygi. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne