Sernik z makiem i pierniczkami

Nikt mu się nie oprze :)

Dodany przez:

Sernik z makiem i pierniczkami

Serniki

Czas przygotowania:
Porcje:
21 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • CIASTO:
  • 1,5 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA MAKOWA:
  • 30 dag maku
  • 20 dag cukru pudru
  • 4 jaja
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olejek migdałowy
  • MASA SEROWA:
  • 1 kg zmielonego sera
  • 30 dag cukru
  • 8 jaj
  • 1 kostka margaryny
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • POLEWA:
  • 1/4 kostki margaryny
  • 3 łyżki mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki kakao
  • PONADTO:
  • opakowanie pierniczków w czekoladzie

Przygotowanie

  1. CIASTO:
  2. Z podanych składników zarobić kruche ciasto, jeśli jest za suche można dodać kwaśnej śmietany. Wyłożyć na blaszkę.
  3. MASA MAKOWA:
  4. Mak sparzyć i zemleć, żółtka utrzeć z cukrem, dodać mak, proszek do pieczenia i olejek. Z białek ubić pianę i całość delikatnie wymieszać.
  5. MASA SEROWA:
  6. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, ser, budyń i proszek do pieczenia. Na końcu wmieszać pianę ubitą z białek.
  7. POLEWA:
  8. Margarynę, cukier i mleko roztopić, wymieszać. Zdjąć z ognia, dodać kakao i mieszać aż zacznie gęstnieć.
  9. PRZEŁOŻENIE CIASTA:
  10. Ciasto- masa makowa- część masy serowej- pierniczki- pozostała masa serowa. Piec w całości przez 1 godzinę. Po upieczeniu polać polewą.
ser deser wegetariańska dla dzieci sernik mak pierniki ciasto kruche... senik
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze