Połączenie smaku sera i orzechów to dla mnie coś pięknego .
Składniki:
ciasto
25 dag mąki
10 dag margaryny
10 dag cukru
1 jajko
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
m serowa
1 kg białego sera
30 dag cukru
1/2 margaryny
6 jajek
1 budyń śmietankowy
m orzechowa
30 dag orzechów włoskich
1 szklanka gęstej śmietany
3 łyżki cukru
dodatkowo
1 dżem wiśniowy
Sernik z kulkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Zagnieść kruche ciasto, schłodzić i wykleić nim dno formy, posmarować dżemem. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać ser, budyń i na końcu pianę z białek, wylać połowę sera na ciasto i poukładać na nim kulki orzechowe przykryć resztą sera. Piec 60min
w temp. 180st.
Kulki orzechy zmielić, wymieszać ze śmietaną i cukrem, formować malutkie kuleczki. Przed ułożeniem schłodzić.