Sernik z kremówką

Jest to jeden z lepszych serników jakie miałam okazję ostatnio zrobić.

Dodany przez: iziona

Serniki

Czas przygotowania:
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 4.25 z 4 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 jajka
  • 1.5 łyżeczki proszku
  • Masa serowa:
  • 1 kg białego sera
  • 10 jajek
  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • 1.5 szklanki cukru
  • 2 budynie waniliowe

Przygotowanie

  1. Ciasto:
  2. Margarynę posiekać z cukrem dodać przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jajka, szybko zagnieść kruche ciasto i schłodzić.
  3. Masa serowa:
  4. Ser skręcić przez maszynkę i to najlepiej dwa razy, aby był gładziutki.Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Białka jajek ubić na sztywno z połową cukru, a żółtka utrzeć z resztą cukru do białości, następnie dodawać w trakcie ucierania skręcony ser i budynie oraz bitą śmietanę i tutaj już mieszać delikatnie na sam koniec dodać pianę z białek i bardzo ostrożnie połączyć ją z masą serową. Prostokątną formę (33 cm na 23 cm)wysmarować na dnie tłuszczem i wyłożyć 3/4 schłodzonego ciasta na ciasto wyłożyć całą masę serową i na wierzchu ułożyć ozdobną kratkę z pozostałego ciasta. Wcześniej ciasto trzeba cienko rozwałkować i pociąć na paseczki.
  5. Piec około 60 -65 minut w temp.190st po upieczeniu można posypać cukrem pudrem i zostawić do całkowitego wystudzenia.
ser deser mąka cukier śmietana kremówka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze