Sernik z jabłkami

Ocena:

4.43 (214)

  • 2 godz. 0 min.
  • więcej niż 10 osób
  • łatwy

Sernik z jabłkami z pewnością ucieszy wszystkich miłośników tradycyjnych wypieków. A jeśli macie wątpliwości, czy takie owoce pasują do sernika, to już po pierwszym kęsie przestaniecie je mieć. Kruchy spód, delikatna twarogowa masa, soczyste, lekko kwaskowe jabłka i słodka chrupiąca kruszonka – to nie może brzmieć lepiej. Co więcej, wykonanie sernika z jabłkami jest wyjątkowo łatwe.

Składniki:

  • mąka pszenna  250 g

  • cukier puder  70 g

  • proszek do pieczenia  5 g

  • masło  160 g

  • twaróg  1 kg

  • śmietana kremówka  100 ml

  • budyń waniliowy  2 szt.

  • cukier  250 g

  • cukier waniliowy  15 g

  • jajka  3 szt.

  • jabłka  500 g

  • cynamon  10 g

Sernik z jabłkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Kruche ciasto: mąkę mieszamy na stolnicy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy zimne masło i siekamy je nożem na mniejsze kawałki. Dodajemy jedno jajko i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części – większą i mniejszą (¼ ciasta). Obydwie owijamy folią i wstawiamy do lodówki na min. 30 min.

  • Krok 2:

    Masa serowa: miksujemy twaróg ze śmietanką przy użyciu blendera na gładką masę. Wsypujemy budyń, cukier biały (200 g) i waniliowy. Dodajemy jajka i ucieramy mikserem, bez napowietrzania masy.

  • Krok 3:

    Jabłka: myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do osobnej miski i mieszamy z cukrem (50 g) i cynamonem.

  • Krok 4:

    Złożenie ciasta: rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Wyjmujemy większą część ciasta z lodówki, kroimy w plastry i układamy na dnie i po bokach tortownicy o średnicy 26 cm. Na ciasto nakładamy masę serową, a na wierzch – jabłka. Następnie wyjmujemy z lodówki pozostałe ciasto i ścieramy je na tarce o grubych oczkach, przykrywając całą powierzchnię jabłek.

  • Krok 5:

    Pieczenie: sernik z jabłkami i kruszonką wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 60 min.

Porady

  • Sernik z jabłkami najlepiej wychodzi na twarogu, który zmielicie w domu. Możecie to zrobić blenderem lub przy użyciu maszynki do mielenia mięsa. Samodzielnie przygotowany ser nie będzie zawierał zbędnych substancji spulchniających i konserwujących.
  • Jeśli jednak zależy wam na czasie, możecie użyć gotowego sera mielonego na sernik.
  • Jabłka możecie także uprażyć na patelni z cukrem i cynamonem lub wykorzystać jabłka ze słoika.
  • Chcecie zredukować ilość cukru? Warto zastąpić go erytrolem.
  • Do masy serowej możecie dodać 200 g mascarpone, aby sernik z jabłkami był jeszcze bardziej aksamitny w smaku.
  • Gotowe ciasto dobrze jest studzić stopniowo. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, następnie uchylamy drzwiczki i dopiero po 10–20 minutach wyjmujemy sernik na kratkę. Dopiero gdy całkowicie wystygnie, zdejmujemy boczne ścianki, owijamy go folią i wstawiamy do lodówki.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jabłka na sernik i przetwory

Zarówno sernik z jabłkami, szarlotka, jak i domowe przetwory z tych owoców najlepiej wychodzą na kwaśnych odmianach, takich jak:

  • szara reneta – to jedna z najbardziej popularnych odmian jabłek w Polsce. Pochodzi z Francji, gdzie prawdopodobnie została wyhodowana w klasztorze cystersów w XVII w. Ma zieloną skórkę z charakterystycznym szarym nalotem, a jej winno–kwaśny smak idealnie pasuje do szarlotek, 
  • papierówka – to odmiana jabłoni, która najwcześniej daje dojrzałe owoce, bo już w lipcu. Jej słodko–kwaśnym smakiem mogą cieszyć się tylko osoby z terenów, na których rośnie, czyli w krajach nadbałtyckich. Łatwo się obija, dlatego nie nadaje się do transportu, 
  • antonówka – to jedna z najstarszych odmian jabłoni, która pochodzi z Rosji. Obecnie uprawiana jest w Białorusi, krajach nadbałtyckich i skandynawskich. Duża zawartość pektyn, kwasów i słodki aromat sprawiają, że jest ulubionych owocem na dżemy, musy, kompoty i susze.

Dodatki do sernika z jabłkami

Do tego przepisu możecie dodać następujące składniki:

  • rodzynki – będą pasowały zarówno do masy sernikowej, jak i do jabłek. Jednak warto wybrać jedno, aby nie było ich za dużo,
  • orzechy włoskie, laskowe lub pekan – posiekane orzechy mogą być wymieszane z jabłkami lub posypane po wierzchu ciasta,
  • wiórki kokosowe lub płatki migdałów – rozsypane na wierzch ciasta sprawią, że sernik z jabłkami będzie jeszcze bardziej aromatyczny,
  • cukier puder lub lukier cytrynowy – to delikatna słodka ozdoba, dzięki której sernik z jabłkiem i kruszonką będzie pięknie prezentował się na paterze. A jeśli lubicie jeszcze większą dawkę słodyczy, możecie polać ciasto po wierzchu karmelem.

Sernik z jabłkami – wariacje

  • Sernik z jabłkami na wierzchu – w tej wersji całe kruche ciasto przeznaczacie na spód. Jabłka kroicie w plasterki i układacie fantazyjnie na wierzch sernika.
  • Sernik z jabłkiem, budyniem i kruszonką – budyń należy przygotować z mniejszej ilości mleka – zamiast 500 ml będziecie potrzebowali 400 ml mleka. Kładziemy go na jabłka, przykrywamy kruszonką i całość wstawiamy do piekarnika.
  • Sernik z jabłkami na czekoladowym spodzie – kruchy spód możecie zamienić spodem brownie, tak jak w przepisie na sernik wiśniowy na spodzie brownie.
  • Sernik z jabłkami bez spodu – to świetna opcja dla osób na diecie bezglutenowej. Nie trzeba szukać zamienników do mąki pszennej, a kruszonkę na wierzchu można zastąpić granolą. Sernik bez spodu świetnie wychodzi z różnymi owocami.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne