4.35 (222)
Sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie to połączenie delikatnego sera z wiaderka z bezową pianką i słodkimi, soczystymi owocami. Masa twarogowa jest bardzo lekka i puszysta, dzięki dodatkowi budyniu w proszku i pięknie pachnie za sprawą aromatu pomarańczowego. Pojawia się na świątecznych stołach, imprezach, spotkaniach urodzinowych i imieninowych. Ale nie trzeba sobie go odmawiać, czekając na wyjątkowe wydarzenie, bo równie dobrze sprawdzi się na codzienny podwieczorek. Podajemy łatwy przepis na rewelacyjny sernik z brzoskwiniami z wiaderka.
mąka pszenna 350 g
cukier 330 g
proszek do pieczenia 6 g
masło 200 g
jajka 2 szt.
ser z wiaderka 1 kg
aromat do ciasta 5 ml
budyń śmietankowy 70 g
żółtko 3 szt.
białka 3 szt.
brzoskwinie w puszce 800 g
cukier puder 50 g
Do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia dosypujemy 110 g cukru. Zimne masło kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Zagniatamy składniki ręcznie lub mikserem z odpowiednią końcówką do kruchego ciasta. Celem jest powstanie grudek.
ZjedzPięknie
Oddzielamy żółtka od białek (zostawiamy je na później, będą potrzebne do pianki bezowej). Żółtka dodajemy do grudek z ciasta. Gdyby nie chciało się zagnieść, dodajemy dodatkowe żółtko lub 50 g masła, ewentualnie odrobinę zimnej wody. Zagniatamy w kulę. Dzielimy ją na 2 części, zawijamy je w folię. Pierwszą chowamy do lodówki (na 30 minut do godziny), a drugą do zamrażalnika (na 20-30 minut).
ZjedzPięknie
Gdy ciasto się chłodzi przechodzimy do warstwy serowej. Twaróg przekładamy do miski, dosypujemy 165 g cukru, wlewamy aromat pomarańczowy lub cytrynowy, wbijamy jajka. Całość miksujemy na gładką masę. Jak będzie gotowa, wsypujemy proszek budyniowy (bezcukrowy) i ponownie mieszamy mikserem.
ZjedzPięknie
Brzoskwinie odsączamy z syropu. Kroimy je na ćwiartki, a potem w plasterki. A w sezonie polecamy postawić na świeże brzoskwinie.
ZjedzPięknie
Białka ubijamy na sztywną pianę w czystej i suchej misce (szklanej lub metalowej). Zaczynamy od małych obrotów, stopniowo je zwiększamy (dla stabilizacji można dodać szczyptę soli). Dosypujemy 55 g cukru łyżka po łyżce, po każdej miksujemy przez 1 minutę. Jak już cały będzie dodany, ubijamy jeszcze przez 2 minuty albo do czasu aż piana będzie gęsta i lśniąca.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C w trybie grzania góra-dół. Blaszkę o wymiarach 25x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy z lodówki, zdejmujemy folię, kroimy je w plastry lub urywamy kawałki, wylepiamy nimi blaszkę. Nakłuwamy je widelcem. Na kruche ciasto przekładamy masę serową – na wierzchu układamy brzoskwinie. Na nie nakładamy ubite białka. Na koniec wyjmujemy 2 części ciasta z zamrażalnika. Ścieramy je na na tarce o dużych oczkach, na warstwę pianki.
ZjedzPięknie
Sernik z brzoskwiniami wsadzamy do nagrzanego piekarnika na 50 minut. Jak będzie gotowy lekko uchylamy drzwiczki, ale ciasto zostawiamy w środku, na 10 minut. Potem można wyjąć je bezpiecznie ze środka. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem. Sernik najlepiej jest kroić, jak jest zimny.
ZjedzPięknie
Porady
- Składniki powinny mieć temperaturę pokojową, czyli powinniśmy wyjąć je z lodówki co najmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy. Inaczej ciasto może opaść lub popękać z wierzchu. Nie dotyczy to jednak masła, ponieważ musi być bardzo dobrze schłodzone.
- Ile kalorii ma sernik z brzoskwiniami? Nie należy do dietetycznych i lekkich deserów. 100 gramów ma około 190 kcal.
- A w czasie upalnych dni polecamy przygotowanie sernika na zimno z brzoskwiniami.
- W przepisie używamy sernika z wiaderka i takich propozycji w serwisach kulinarnych można spotkać najwięcej, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przepuścić go przez maszynkę w domu (można przetrzeć go też przez sitko). Najlepszy będzie do tego dwukrotnie, a najlepiej trzykrotnie zmielony ser tłusty lub półtłusty, jeśli mamy chudy, to warto dodać do niego odrobinę masła lub śmietanki 36%
- Jeśli chcemy zrobić sernik z brzoskwiniami z wiaderka jeszcze szybciej, to jest na to sposób. Spód możemy wykonać z pokruszonych herbatników wymieszanych z masłem. Ciekawą alternatywą są też krakersy albo sernik z brzoskwiniami bez spodu.