Sernik z czekoladą i toffi

Ocena:

4.44 (158)

  • 1 godz. 45 min.
  • dla 6 osób

Sernik z czekoladą i toffi to spełnienie marzeń każdego łasucha. Spód z ciasteczek amaretti doda migdałowego smaku i aromatu. Sernik z czekoladą i toffi to wspaniała propozycja na świąteczny stół.

Składniki:

  • ciasteczka amaretti  500 g

  • masło  120

  • cukier  275 g

  • sól  3 g

  • kozi ser  340 g

  • śmietana 18%  450 g

  • śmietana kremówka  250 g

  • ekstrakt waniliowy  5 ml

  • gorzka czekolada  120 g

  • cukierki  170 g

Sernik z czekoladą i toffi - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Na spód: piekarnik rozgrzewamy do temp. 160°C. Do tortownicy o śr. 26 cm wrzucamy okruchy ciastek wlewamy masło, wsypujemy cukier (25 g) i sól mieszamy i ugniatamy palcami tworząc spód pod sernik. Pieczemy 15–18 min. Studzimy całkowicie.

  • Krok 2:

    Na masę serową: kremowy serek miksujemy z cukrem na średniej prędkości przez 1 min. Dodajemy kwaśną śmietanę i ubijamy aż wszystko się połączy. Wlewamy kremówkę i łączymy. Wbijamy jajka mieszamy ręcznie i dodajemy ekstrakt wanilii. Masę serową dzielimy na 3 części: jedną o wielkości 2/3 i dwie o wielkości po 1/3 masy wyjściowej. Pastylki czekoladowe i cukierki toffi umieszczamy w dwóch oddzielnych naczyniach i roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Do 1/3 masy serowej wlewamy przestudzoną czekoladę i mieszamy do drugiej 1/3 roztopione toffi i także mieszamy. Ostatnią największą część masy serowej pozostawiamy białą.

  • Krok 3:

    Dno i boki formy owijamy od zewnątrz dużym kawałkiem folii aluminiowej. Do tak przygotowanej formy wkładamy za pomocą dużej łyżki poszczególne masy serowe, tworząc kolorowe plamy obok siebie. Za pomocą długiego drewnianego szpikulca przeciągamy po masie tworząc piękne mozaikowe wzory. Formę z ciastem wstawiamy do dużej brytfanny wlewamy do niej taką ilość ciepłej wody, aby sięgała do połowy wysokości tortownicy. Pieczemy ok. 1 godz. 20 min. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy sernik w piekarniku na kolejną godzinę. Wyjmujemy ciasto z brytfanny i chłodzimy na kratce. Odcinamy nożem boki sernika przykrywamy formę folią i wstawiamy do lodówki na co najmniej 8 godz.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.

Porady

Zobacz także: mazurek kawowy z bakaliami

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne