Sernik wiedeński

Sernik wiedeński - pyszny sernik! Przygotowanie: 25 mi­nut Pieczenie: 1 godzina 20 minut Porcja: 385 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Sernik wiedeński

Serniki

Czas przygotowania:
Kalorie:
385 kcal
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1/2 kg białego tłustego sera (trzykrotnie mielonego)
  • 8 jajek
  • 20 dag cukru pudru
  • 8 dag masła
  • budyń waniliowy
  • 4 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 4 dag rodzynek
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • łyżka cukru pudru
  • łyżka masła

Przygotowanie

  1. Sernik wiedeński
  2. Ciasto: rodzynki sparzyć, osączyć. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier puder. Zmielony ser wymieszać z roztrzepanymi żółtkami, masłem, proszkiem budyniowym, skórką pomarańczową, rodzynkami i ubitą pianą.
  3. Masę przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką tortownicy. Piec 1 godzinę 20 minut w temperaturze 170°C.
  4. Polewa: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, połączyć z cukrem i masłem. Sernik oblać polewą i odstawić do zastygnięcia.
  5. Sernik wiedeński zasmakuje każdemu.
  6. Smacznego!
ciasta deser sernik wiedeński
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze