Sernik Rosa

Mój ulubiony sernik. Tylko za długo trzymałam w piekarniku i rosa się nie pojawiła. Ale był pyszny!

Dodany przez: Edyta Kyzioł

Serniki

Czas przygotowania:
Porcje:
22 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 2 i pół szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • 3/4 kostki margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • Składniki na masę serową:
  • 1 kg chudego twarogu
  • 3 jajka
  • szklanka cukru
  • budyń śmietankowy
  • pół szklanki oleju
  • sok z jednej cytryny
  • 1,5 szklanki mleka
  • Składniki na piankę:
  • pół szklanki cukru
  • 3 białka

Przygotowanie

  1. Ciasto:
  2. Do miski wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka, i margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki. Zagnieć ciasto. Jeśli będzie zbyt suche należy dodać kilka łyżek gęstej śmietany. Blaszkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Wylepiamy dno i brzegi ciastem.
  3. Masa serowa:
  4. Jajka miksujemy z cukrem. Następnie dodajemy po łyżce sera (nie mielonego!), proszek budyniowy, olej, sok z cytryny. Gdy wszystko się dobrze połączy wlewamy pomału letnie mleko. Łączymy składniki i wylewamy na ciasto.
  5. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy 60 minut.
  6. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę.
  7. Wykładamy równomiernie na ciasto i pieczemy jeszcze 15 - 20 minut. ( Nie dłużej bo rosa nie wyjdzie!)
jajka deser sernik ciasto mąka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze