Sernik Poranna Rosa

Sernik roso - zebra ;)

Dodany przez: Madame2006

Sernik Poranna Rosa

Serniki

Czas przygotowania:
Porcje:
24 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Ciasto:
  • 30 dag mąki,
  • 15 dag margaryny,
  • 1 jajo,
  • 1/2 szkl. cukru,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera póltłustego (najlepeij z wiaderka - sernikowego, który nie wymaga mielenia),
  • 1 szkl. mleka,
  • 1 szkl. cukru,
  • 1/2 szkl. oleju,
  • 2 jaja,
  • 4 żółtka,
  • budyń śmietankowy,
  • 2 łyżeczki kakao,
  • ewentualnie bakalie.
  • Pianka:
  • 4 białka,
  • 3/4 szkl. cukru.

Przygotowanie

  1. Ciasto:
  2. Mąkę z proszkiem do pieczenia wsypać do miski, dodać miękką margarynę, żółtko, jajo i cukier. Zagnieść ciasto i wylepić nią formę, formując wysokie boki.
  3. Masa serowa:
  4. Jaja i żółtka z masy ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać ser, a następnie proszek budyniowy, mleko, olej i ewentualnie bakalie. Zmiksować i wylać na ciasto w formie. Piec ok. 60 minut.
  5. Pianka:
  6. Białka ubić z cukrem na pianę. Wyłożyć na ciasto ok. 20 minut przed końcem pieczenia. Piana musi lekko zbrązowieć.
  7. Po wyjęciu z piekarnika i wystygnięciu, wstawić do lodówki. Na pianie powinny pojawić się złote krople.
  8. Sernik ten można urozmaicić, dzieląc masę serowąna dwie części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao i wylewać na blachę na przemian: dwie łyżki masy białej, dwie czarnej (tak jak w przypadku zebry). Po upieczeniu na cieście będą piękne pasy.
  9. Przepis ten wstawiłam na WZ, Moje Ciasto i Winiary. Informację tę podaję na wypadek posądzenia o plagiat.
ser deser sernik olej pianka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze