Sernik na zimno

Idealny deser na gorące dni

sernikiDesery

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.43 z 170 głosów)

Składniki:

  • 4 serki homogenizowane waniliowe
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 żelatyna 50 g
  • 3 galaretki (najlepiej różnokolorowe)
  • 1 puszka brzoskwiń

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1.Jedną galaretkę rozpuścić i odstawić do stężenia (można dzień wcześniej). Żelatynę namoczyć w 3/4 szklanki przegotowanej zimnej wody. Wymieszać i odczekać 1/2 godziny. Dodać 2 szklanki gorącej przegotowanej wody, wymieszać i odstawić do wystudzenia.
  • 2. Część brzoskwiń pokroić w kostkę - resztę zostawić do dekoracji.
  • 3. Przygotowaną wcześniej galaretkę pokroić w kostkę. Drugą przygotować, niech się chłodzi. Serki homogenizowane włożyć do dużego naczynia. Dodać cukier puder i cukier waniliowy - wymieszać. Dodać wystudzoną, ale nie stężoną żelatynę - wymieszać. Dodać pokrojoną w kostkę galaretkę i brzoskwinie. Wszystko razem wymieszać i wylać na wysmarowaną masłem tortownicę prostokątną. Na sam spód można wyłożyć biszkopty.
  • 4. Udekorować pozostałymi brzoskwiniami. Zalać wystudzoną, lekko stężałą galaretką drugą. Wstawić do lodówki. Przygotować trzecią galaretkę i gdy przestygnie wylać na deser. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy