Sernik na zimno z brzoskwiniami

Ocena:

4.43 (213)

  • 30 min.
  • więcej niż 10 osób
  • łatwy

Sernik na zimno z brzoskwiniami z galaretką na górze i z biszkoptami na spodzie robi się go w kilka chwil. To wspaniałe ciasto bez pieczenia świetnie sprawdzi się w roli słodkiej przekąski na letnim przyjęciu lub na wakacyjny podwieczorek. Możemy przygotować go ze świeżych brzoskwiń lub wykorzystać owoce z puszki. Proces przyrządzania tego deseru przyspieszymy, wykorzystując ser z wiaderka o gęstej i zbitej konsystencji. Poniżej podajemy prosty przepis na brzoskwiniowy sernik na zimno.

Składniki:

  • ser z wiaderka  1 kg

  • brzoskwinie w puszce  250 g

  • galaretka  20 g

  • biszkopty  20 szt.

  • żelatyna  15 g

  • cukier puder  100 g

Sernik na zimno z brzoskwiniami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Spód i brzoskwinie: przygotowujemy tortownicę – wykładamy ją folią lub papierem, a następnie układamy na całym dnie ciasno biszkopty. Brzoskwinie odcedzamy z syropu (zostawiamy go na później) i kroimy w plasterki. Pół szklanki syropu z brzoskwiń zagotowujemy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Kiedy wszystko dobrze się połączy, zdejmujemy go z ognia i lekko studzimy.

    brzoskwinie z puszki
  • Krok 2:

    Masa serowa: ser z cukrem pudrem dokładnie miksujemy, a następnie stopniowo dolewamy żelatynę rozpuszczoną w zalewie w brzoskwiń. Całość wylewamy na spód z biszkoptów i wkładamy do lodówki.

    Sernik bez spodu - ser
  • Krok 3:

    Galaretka: w czasie, gdy sernik na zimno tężeje w lodówce, rozpuszczamy galaretkę, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Pozostawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.

    galaretka
  • Krok 4:

    Warstwy: kiedy masa serowa już zastygnie, wykładamy na górę brzoskwinie i wszystko zalewamy galaretką. Gotowy sernik na zimno z brzoskwiniami wstawiamy do lodówki na 4 godziny.

    sernik-z-brzoskwiniami

Porady

  • Nasz przepis na sernik na zimno z brzoskwiniami jest uniwersalny, dlatego też, zamiast brzoskwiń możemy wykorzystać inne owoce, np. morele, truskawki, borówki, maliny czy nawet porzeczki. W takim przypadku warto zmienić też smak galaretki na odpowiadający użytym owocom.
  • Przy przygotowaniu sernika na zimno niezwykle ważną zasadą jest wcześniejsze przygotowanie żelatyny i galaretki. Należy je dodawać ostudzone.
  • Spód naszego sernika na zimno z brzoskwiniami mogą tworzyć równo wyłożone biszkopty, ale sprawdzą się też herbatniki lub pokruszone ciasteczka połączone z rozpuszczonym masłem.
  • Do przygotowania sernika na zimno możemy wykorzystać brzoskwinie z puszki lub świeże owoce. W przypadku wyboru drugiej opcji należy pamiętać, by wcześniej obrać je ze skórki i pozbyć się z nich pestek. I tę wersję polecamy w sezonie letnim – smakuje bosko.
  • W naszym przepisie brzoskwinie są ułożone na wierzchu ciasta, ale równie dobrze możemy zanurzyć je w masie serowej tylko z samą galaretką na górze. Owoce możemy też ułożyć na biszkoptowym spodzie i zalać je masą serową.
  • Jeśli mamy więcej czasu, warto przygotować galaretkę samodzielnie, z soku owocowego i żelatyny bądź jej roślinnego zamiennika, np. agar-agar.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Sernik na zimno z brzoskwiniami – ciasto idealne

Sernik na zimno jest doskonałą alternatywą dla serników tradycyjnych, pieczonych w piekarniku i przygotowanych na bazie ciasta kruchego. Przede wszystkim robi się go niezwykle szybko i bazuje na sezonowych owocach. Najczęściej na wierzchu tego pysznego deseru możemy znaleźć truskawki, borówki, maliny, brzoskwinie czy też morele. A sposób podania na zimno sprawia, że to lekkie ciasto jest idealne na upalne dni. Sprawdzi się na letnich przyjęciach w ogrodzie czy też do popołudniowej kawy. Jego ogromną zaletą jest to, że można przygotować z dużym wyprzedzeniem.


Jeśli jednak wolicie tradycyjne wypieki, to polecamy sernik japoński.


Z jakiego sera zrobić deser na zimno?

Możliwości jest kilka, to ogromna zaleta tego rodzaju deserów. Sernik na zimno z brzoskwiniami z wiaderka to najszybsza wersja tego ciasta. Ale z powodzeniem sprawdzą się też serki homogenizowane o smaku śmietanowym lub waniliowym, a także trzykrotnie zmielony twaróg.


Dobrym pomysłem jest także ubicie na sztywno słodkiej śmietany i dodanie do niej żelatyny bądź galaretki – dzięki nim ubita śmietana dobrze się „zwiąże”. Całość będzie smakowała jak pianka, a ciasto będzie niezwykle lekkie i delikatne. Sprawdzi się też tutaj jogurt naturalny, najlepiej gęsty, typu greckiego.


Często wybieraną opcją jest sernik na zimno z brzoskwiniami z mascarpone. Ta wersja jest bardzo kremowa i szybka w przygotowaniu. Dla zwiększenia puszystości włoski serek warto połączyć ze śmietaną ubitą na sztywno. Ciekawą propozycją będzie też wykorzystanie sera ricotta.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne