Sernik na zimno z ananasem

Ocena:

4.54 (170)

  • 20 min.

Pyszny, szybki i łatwy deser.

Składniki:

  • 1 kg twarogu, bądź serka o smaku waniliowym (ja użyłam serka o smaku waniliowym z Biedronki w wiaderku),
  • mała śmietana 30%,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 opakowania żelatyny ( ja użyłam żelatyny fix deserowej Dr. Oetker )
  • puszka ananasów,
  • galaretka ananasowa,
  • galaretka agrestowa (bądź inna dla kontrastu)

Sernik na zimno z ananasem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Żelatynę rozpuszczamy według przepisu podanego na opakowaniu i odstawiamy do wystudzenia. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i również odstawiamy do wystudzenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem, dodajemy cukier i dalej miksujemy aż cukier się rozpuści. Do ubitej śmietany dodajemy cały serek waniliowy i dalej miksujemy, następnie wlewamy ostudzoną żelatynę i miksujemy aż składniki się połączą.
  • Masę wlewamy do formy do ciasta bądź do naczynia żaroodpornego, na wierzch układamy ananasy ( wcałości albo pokrojone) i zalewamy tężejącą galaretka najpierw ananasową, wstawiamy do lodówki, aby zastygła, potem polewamy drugą galaretką w innym kolorze, wstawiamy do lodówki.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne