Sernik na zimno w pucharkach

Przygotowanie: 20 minut Oczekiwanie: 4 godziny Porcja: 280 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Sernik na zimno w pucharkach

Serniki

Czas przygotowania:
Kalorie:
280 kcal
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Danie dla dzieci
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 5 łyżek margaryny
  • 17 dag musli
  • po 10 dag borówek amerykańskich, moreli i truskawek
  • łyżka cukru
  • kilka ziaren kardamonu
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 25 dag kremowego serka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 12 dag chudego jogurtu
  • 125 ml bitej śmietany
  • galaretka truskawkowa WINIARY

Przygotowanie

  1. ■ Musli wstawić na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Do roztopionej margaryny wsypać musli. Podgrzewać, mieszając, aż składniki się połączą. Ciepłą masę wyłożyć na dno naczynia, wyrównać ugniatając i ostudzić. Pokruszyć i włożyć do pucharków.
  2. ■ Owoce umyć. Z moreli usunąć pestki, truskawki obrać, przekroić. Połowę owoców zalać 2 łyżkami wody, dodać cukier i kardamon. Gotować 1 min, mieszając delikatnie, by nie rozgnieść owoców. Zagęścić mąką ziemniaczaną, rozprowadzoną 1/2 łyżki zimnej wody. Sos podgrzać (po minucie zgęstnieje i zmieni się w przeźroczystą glazurę). Ostudzić.
  3. ■ Serek połączyć z cukrem pudrem, dodać jogurt i bitą śmietanę. Wymieszać, aż masa będzie gładka. Dodać owoce z syropem i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć na spód z musli. Wyrównać i wstawić na 2 godz. do lodówki.
  4. ■ Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu. Odstawić. Deser udekorować pozostałymi świeżymi owocami i zalać lekko stężałą galaretką, odstawić jeszcze na 2 godziny do lodówki.
owoce deser dla dzieci sernik na zimno
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze