Czekoladowy sernik na zimno

Ocena:

4.53 (173)

  • 60 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Czekoladowy sernik na zimno to najlepszy pomysł na deser, który zachwyci każdego! Taki poczęstunek zawsze robi wrażenie na gościach, więc idealnie sprawdzi się na każdą okazję. Sposób przygotowania jest banalnie prosty i nie zajmuje wiele czasu, co sprawia, że ten przepis staje się ulubieńcem wszystkich początkujących cukierników. Zobaczcie, jak zrobić sernik czekoladowy na zimno!

Składniki:

  • herbatniki  120 g

  • masło  30 g

  • orzechy włoskie  50 g

  • twaróg  500 g

  • mascarpone  250 g

  • nutella  100 g

  • czekolada deserowa  100 g

  • cukier puder  200 g

  • śmietana 36%  200 ml

  • żelatyna  10 g

  • owoce  200 g

Czekoladowy sernik na zimno - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Spód do sernika: W rondelku roztapiamy masło. Orzechy prażymy na suchej patelni, a następnie drobno siekamy. W międzyczasie kruszymy herbatniki na proszek, a następnie dodajemy do nich płynne masło i rozdrobnione orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy, aby nabrało konsystencji mokrego piasku. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, wylepiamy jej spód przygotowaną masą ciasteczkową (można to wygodnie zrobić przy pomocy butelki) i wstawiamy do lodówki na godzinę. 

    spód-z-herbatników
  • Krok 2:

    Masa sernikowa: Żelatynę moczymy w 50 ml zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia na kilka minut. Następnie podgrzewamy ją (nie zagotowujemy!) i dokładnie mieszamy, aż nie będzie grudek. W tym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej tabliczkę gorzkiej czekolady, a następnie odstawiamy do lekkiego wystudzenia. W dużej misce mieszamy twaróg z mascarpone, żelatyną, rozpuszczoną czekoladą i nutellą. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru, a następnie stopniowo dodajemy ją do czekoladowej masy i delikatnie wszystko mieszamy. 

    masa-czekoladowa
  • Krok 3:

    Czekoladowy sernik na zimno: Tortownicę z ciasteczkowym spodem wyjmujemy z lodówki (powinien stwardnieć) i wylewamy masę czekoladową. Następnie wkładamy całość z powrotem do lodówki na co najmniej 2 godziny. Czekoladowy sernik na zimno  wyjmujemy z formy i dekorujemy na wierzchu ulubionymi owocami.

    sernik-czekoladowy

Porady

  • Pamiętaj, aby wyjąć twaróg i mascarpone z lodówki na godzinę przed przygotowywaniem sernika. Dzięki temu nabiorą one temperatury pokojowej, co pozwoli uniknąć powstawania grudek, podczas miksowania masy sernikowej. 
  • Aby przyspieszyć proces przygotowywania sernika, możesz wyłożyć dno tortownicy biszkoptami lub herbatnikami i od razu wylać na nie masę serową. Pominiesz wtedy etap chłodzenia spodu.
  • Taki sernik na zimno można oblać dodatkowo po wierzchu rozpuszczoną czekoladą lub domową polewą czekoladową.
  • Aby sernik wyglądał jeszcze piękniej, polewę warto posypać dodatkowo wiórkami kokosowymi, pokruszonymi orzechami włoskimi lub płatkami migdałów. Świetnie sprawdzą się tu również kontrastujące wiórki z białej czekolady.
  • Czekoladowy sernik na zimno można podać z gałką ulubionych lodów. Szczególnie dobrze będą tu pasowały lody orzechowe oraz chałwowe.

Zobacz też: Wszystko o sernikach na zimno - przydatne porady i sprawdzone przepisy

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Czekolada - królowa wszystkich deserów

Czekolada to rozkoszny, ale przy tym niezwykle zdrowy składnik. Ziarna kakaowca są bowiem skarbnicą wielu cennych składników odżywczych. Znajdziemy z nich bogactwo magnezu, cynku i żelaza, a także witaminy B, A i E. Według badań kakao wpływa na pracę naszego mózgu, poprawiając koncentrację i pamięć. Te aromatyczne ziarenka wspomagają też układ sercowo-naczyniowy, opóźniają procesy starzenia się i polepszają nastrój. Nie ma więc nic przyjemniejszego, niż dostarczenie sobie tych wszystkich dobroczynnych właściwości w formie rozpływającej się w ustach kostki.

Czekolada to niezbędnik każdego fana cukiernictwa. Na jej bazie można wyczarować setki przeróżnych deserów, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Znajdziemy ją w ciastachciasteczkach czy tortachCzekolada występuje w kuchni nie tylko jako główny składnik, ale też w formie nadzienia do przeróżnych wypieków.  Możemy zastosować ją jako przepyszny farsz do naleśników, a także słodkich bułeczek, rogalików czy muffin. Często jest także elementem dekoracji gotowego deseru, takim jak polewa czy posypka. 

Jaka czekolada do deserów sprawdzi się najlepiej? Wszystko zależy już tylko od naszych preferencji. Zarówno do wypieków, jak i zimnych deserów można bowiem użyć zarówno gorzkiej, deserowej, mlecznej, jak i białek czekolady. Kilka lat temu hitem stała się też różowa czekolada, a w sklepach coraz częściej pojawiają się kolejne wariacje na temat klasyka. Na półkach spotkamy już na stałe czekoladę karmelową czy jasnozieloną czekoladę z dodatkiem matchy.

Czekoladowy sernik na zimno - dodatki

Przepis na czekoladowy sernik na zimno można wzbogacić o przeróżne dodatki, które jeszcze bardziej podkręcą smak i wygląd całego deseru. Co dodać do sernika, aby był najpyszniejszy? Jak wiadomo najlepszą parą dla czekolady są świeże owoce, dlatego warto połączyć ją z bananami, truskawkami, malinami czy wiśniami. Innym doskonałym towarzyszem czekolady są orzechy. Jeśli nie mamy pod ręką chrupiących migdałów, orzechów laskowych czy włoskich., możemy zastąpić je kilkoma łyżkami masła orzechowego. Innym pomysłem na smakowity dodatek do sernika jest słony karmel. Przygotujemy go na bazie cukru, masła, śmietanki kremówki i oczywiście porządnej szczypty soli.

Co zrobić z czekolady? Inne przepisy na czekoladowe desery

Sernik na zimno to pyszny przepis, ale istnieje znacznie więcej czekoladowych pyszności, które warto przetestować. Miłośnikom czekoladowych wypieków szczególnie polecamy suflet lub fondant czekoladowy, a także wilgotne brownie. Z deserów bez pieczenia najlepszym wyborem będzie natomiast mus czekoladowy, klasyczny blok z herbatnikami lub lody czekoladowe, a jeśli szukacie błyskawicznego deseru, czekoladowe fondue przygotujecie dosłownie w kilka minut! 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne