Sernik krakowski

Ocena:

4.34 (173)

  • 2 godz. 20 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Sernik krakowski to tradycyjne ciasto – obowiązkowo zrobione na kruchym spodzie, z charakterystyczną kratką na wierzchu, polaną cytrynowym lukrem. Jest to jeden z deserów, z których słyniemy za granicą. To wprost idealna propozycja na święta, ale można go przygotowywać również na wiele innych okazji lub po prostu na co dzień. Przepis jest bardzo łatwy do odtworzenia – sprawdź, jak wykonać klasyczny sernik po krakowsku z rodzynkami!

Składniki:

  • twaróg  1 kg

  • jajka  10 szt.

  • cukier  150 g

  • masło  350 g

  • mąka pszenna  350 g

  • cukier puder  320 g

  • sok z cytryny  75 ml

  • rodzynki  120 g

  • budyń śmietankowy  35 g

  • sól  3 g

Sernik krakowski - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Kruche ciasto: przesiewamy mąkę, dodajemy do niej cukier puder (50 g), szczyptę soli, masło kroimy w kostkę bezpośrednio do miski (200 g). Następnie oddzielamy żółtka od 4 jajek i dodajemy je do pozostałych składników (białko odkładamy na później). Szybko wyrabiamy ciasto aż do połączenia składników. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

  • Krok 2:

    Przygotowanie składników: rodzynki: zalewamy gorącą, przegotowaną wodą, pozostawiamy do napęcznienia przez 15–20 minut. Po tym czasie odcedzamy je. Ser mielimy w maszynce, najlepiej 3 razy. Wyjmujemy z lodówki 150 g masła i ser.

  • Krok 3:

    Wałkowanie ciasta: wyjmujemy je z lodówki. Dzielimy na dwie części, zachowując proporcję 2/3 i 1/3. Mniejszy kawałek zawijamy w folię i chowamy do lodówki. Większy rozwałkowujmy na wielkość blachy.

  • Krok 4:

    Podpiekanie spodu: piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni Celsjusza. Blachę (25x35cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy na nią ciasto, dobrze dociskamy i wsadzamy do piekarnika. Podpiekamy przez ok. 15 minut – na bladozłoty kolor. Następnie blachę wyjmujmy do wystudzenia, ale nie wyłączamy piekarnika.

  • Krok 5:

    Masa serowa: miękkie masło (150 g), 5 jajek (rozmiar M), cukier puder (150 g), zmielony ser, budyń (mąkę ziemniaczaną, ok. 50 g) miksujemy w większej misce na gładką masę. Na koniec dosypujemy 150 g cukru pudru i namoczone rodzynki. Mieszamy ręcznie. Masę serową przekładamy na podpieczony spód (może być ciepły).

  • Krok 6:

    Kratka z ciasta: drugą część ciasta rozwałkujemy (na grubość ok. 2 cm) i wycinamy paski, które układamy na wzór kratki na masie serowej.

  • Krok 7:

    Pieczenie sernika: ciasto pieczemy ok. 60 minut w 160 stopniach Celsjusza, w trybie góra–dół,  do suchego patyczka. Wyjmujemy go z piekarnika dopiero po kilku minutach.

  • Krok 8:

    Lukier: wyciskamy sok z cytryny (ok. 75 ml), dodajemy cukier puder (120 g), ucieramy. Gęstość możemy regulować cukrem pudrem, jeśli wyjdzie zbyt rzadki, dosypujemy więcej, jeśli zbyt gęsty – możemy dodać gorącą wodę lub sok z cytryny. Lukrem pokrywamy wystudzony sernik krakowski.

     

Porady

  • Składniki na sernik krakowski powinny mieć temperaturę pokojową, co oznacza, że trzeba je wyjąć z lodówki, minimum godzinę przed przygotowaniem ciasta. Pamiętajmy jednak, że część masła na kruchy spód musi być dobrze schłodzona.
  • Tradycyjny sernik krakowski przygotowuje się z własnoręcznie mielonego twarogu. Warto jednak pamiętać, by zmielić go 3-krotnie w celu uzyskania pożądanej konsystencji.
  • Jeśli zdecydujemy się wykorzystać ser twarogowy, należy go zmielić w maszynce do mielenia lub przecisnąć przez praskę. Jeśli nie mamy tych urządzeń, możemy wykorzystać do tego celu blender. W takim przypadku rekomendujemy zblendować twaróg z dwoma żółtkami, 1/3 szklanką mleka i łyżką skrobi ziemniaczanej (ma ona na celu zagęścić strukturę sera).
  • Sernik krakowski z wiaderka ma zupełnie inną konsystencję niż masa ze zmielonego sera. To dobre rozwiązanie, gdy nie mamy czasu na przygotowanie twarogu.
  • Do sernika krakowskiego możemy dodać bakalie –  najpopularniejszy dodatek to oczywiście rodzynki lub skórka pomarańczowa. Niemniej jednak, zamiast nich można dodać np. żurawinę, orzechy, suszone morele czy śliwki. W ten sposób nasz wypiek zyska na smaku!
  • Jeśli nie przepadamy za lukrem, możemy nieco zmodyfikować przepis na sernik po krakowsku, posypując go cukrem pudrem. Możemy zrobić też polewę czekoladową.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Sernik krakowski bez spodu

Jednym z ciekawych wariantów tego ciasta jest sernik bez spodu. Można przyrządzić go zarówno na masie z sera twarogowego (samodzielnie mielonego), jak i z sera z wiaderka (dobrej jakości). Przepis jest bardzo łatwy do odtworzenia – wystarczy pominąć krok przygotowania ciasta kruchego i do formy wlać samą masę serową. Jest to opcja rekomendowana dla osób na diecie bezglutenowej. To także świetna opcja, gdy nie mamy zbyt wiele czasu.

Sernik krakowski na spodzie bez pieczenia

Jeśli zależy nam na naprawdę szybki przygotowaniu ciasta to możemy pominąć kroki związane z przygotowaniem spodu. Możemy zrobić go w ekspresowy sposób, wystarczy użyć ciastka maślane, herbatniki lub krakersy. Kruszymy je i mieszamy z rozpuszczonym masłem, wykładamy na dnie blachy i na to wylewamy masę serową. Zdrową alternatywą jest spód wykonany z połączenia daktyli z nerkowcami lub innymi orzeszkami. Składniki mielimy i wykładamy na dnie blachy. Niestety zrezygnowanie z przygotowania ciasta wiąże się również z tym, że nie będzie ono miało kratki na wierzchu. Ale lukier jak najbardziej może być użyty.

Sernik krakowski na ciemnym spodzie

Sernik na ciemnym spodzie jest alternatywną wersją tradycyjnego sernika krakowskiego. Cały zabieg jest bardzo prosty. Wystarczy na etapie przygotowywania kruchego ciasta dosypać do niego kakao (ok. 50 g). I tutaj mamy dwie opcje. Możemy dodać je do całego ciasta - wtedy kratka również będzie kakaowa - lub tylko do części przeznaczonej na spód.

Bardziej zaawansowana wersja sernika na ciemnym spodzie, to dodatek czekolady (ok. 50 g). Możemy ją wcześniej rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do ciasta. Ale koniecznie musi być dobrze przestudzona. Taki spód będzie mocno czekoladowy. W szybszej wersji wystarczy drobno posiekać czekoladę i wymieszać razem z ciastem.

To może Cię zainteresować

18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
do -25% w sklepie basiclab.shop
do -25% w sklepie basiclab.shop
Rabat na wszystko dostępny na... więcej»
Zobacz
+
do -25% w sklepie basiclab.shop
Online

Rabat na wszystko dostępny na www.basiclab.shop. Promocje nie łączą się. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
-20% na całą ofertę sklepu
-20% na całą ofertę sklepu
20% rabatu na wszystkie produk... więcej»
Kod rabatowy:szzw20
Zobacz
+
-20% na całą ofertę sklepu
Online

20% rabatu na wszystkie produkty nieprzecenione z wyłączeniem marki HKliving. Oferta dostępna na dutchhouse.pl. Szczegóły na stronie.  

Najniższa cena produktu ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 389,99 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 311,99 zł.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:szzw20
Zobacz
-20% przy zakupach za min. 499 zł
-20% przy zakupach za min. 499 zł
Rabat 20% dla wszystkich klien... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
+
-20% przy zakupach za min. 499 zł
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 499 zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.falconeri.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
-30% na wszystko
-30% na wszystko
Skorzystaj z rabatu na cały as... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY30
Zobacz
+
-30% na wszystko
Online
Stacjonarnie

Skorzystaj z rabatu na cały asortyment, również na produkty przecenione! Oferta dostępna w butiku przy ul. Kopernika 53a w Łodzi i na fiore.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY30
Zobacz
-40% na wszystkie produkty
-40% na wszystkie produkty
Rabat 40% na wszystkie nieprze... więcej»
Kod rabatowy:wiosna40
Zobacz
+
-40% na wszystkie produkty
Online

Rabat 40% na wszystkie nieprzecenione produkty dostępny na christianlaurent.eu. Wpisz w polu kod rabatowy tuż przed finalizacją zamówienia. Szczegóły na stronie. 

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:wiosna40
Zobacz
Rabat przy zakupie min. 2 produktów
Rabat przy zakupie min. 2 produktów
Przy zakupie min. 2 produktów,... więcej»
Kod rabatowy:sloggi24
Zobacz
+
Rabat przy zakupie min. 2 produktów
Online
Stacjonarnie

Przy zakupie min. 2 produktów, -50% na drugi tańszy produkt. Rabat obejmuje wybrany asortyment dostępny we wszystkich salonach Triumph, outletach, wybranych sklepach partnerskich i na pl.sloggi.com. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie Partnera.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:sloggi24
Zobacz
REKLAMA

Materiały promocyjne