Sernik czekoladowy z orzechami laskowymi

Smakuje trochę jak nutella. A to za sprawą prawie 0,5 (!!) kilograma orzechów laskowych.

Dodany przez: Cukier Puder by CaKake

Sernik czekoladowy z orzechami laskowymi

Serniki

Czas przygotowania:
Porcje:
16 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Spód:
  • 100 g orzechów laskowych **
  • 320 g ciastek czekoladowych z dziurką (użyłam takich)
  • 80 g masła
  • Masa serowa:
  • 300 g orzechów laskowych **
  • 250 ml śmietanki kremówki / 1 szklanka
  • 300 g mlecznej czekolady
  • 500 g zmielonego tłustego twarogu
  • 500 g sera mascarpone
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g / 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • ** waga bez łupin
  • Polewa:
  • 80 ml śmietanki słodkiej 18% lub 30%
  • 100 g czekolady mlecznej z orzechami laskowymi
  • cukier puder

Przygotowanie

  1. • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  2. • Dno tortownicy z odpinaną obręczą wykładamy papierem do pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz.
  3. Spód:
  4. 1. Ciastka i orzechy dokładnie mielimy w melakserze lub blenderem na gładką pastę (zrobi się płynna).
  5. 2. Dodajemy roztopione masło i ponownie miksujemy.
  6. 3. Na spód i boki tortownicy (około 4 cm) wykładamy przygotowaną mieszankę, mocno uklepujemy i wstawiamy do lodówki.
  7. Masa serowa:
  8. 1. Orzechy laskowe obieramy z łupin i prażymy na patelni przez kilka minut. Studzimy i obieramy ze skórek.
  9. 2. Mielimy na pastę w melakserze lub rozdrabniaczu: najpierw przez minimum 5 minut rozdrabniamy same orzechy, następnie wlewamy śmietankę i dalej miksujemy do uzyskania jak najbardziej gładkiej, wręcz płynnej konsystencji.
  10. 3. Na koniec dodajemy roztopioną mleczną czekoladę i jeszcze przez chwilę miksujemy.
  11. 4. Twaróg mielimy w malakserze na gładką masę lub mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa.
  12. 5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C (grzanie góra i dół bez termoobiegu).
  13. 6. Do misy miksera wkładamy gładki twaróg, mascarpone i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, cukier, miksujemy przez minutę.
  14. 7. Dodajemy kolejno jajka, co 15 sekund, i miksujemy po każdym jednym na średnich obrotach do połączenia się składników w jednolitą masę (nie dłużej, żeby zbytnio nie napowietrzać masy serowej).
  15. 8. Dodajemy masę z orzechów i czekolady, ale najlepiej wcześniej "zahartować" ją kilkoma łyżkami masy serowej - czyli dodawać po łyżce masę serową do masy orzechowo-czekoladowej za każdym razem mieszając łyżką.
  16. 9. Masę serową wylewamy na przygotowany spód, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika.
  17. 10. PIECZEMY: 15 minut w temperaturze 180ºC. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120ºC i PIECZEMY jeszcze 105 minut.
  18. 11. Upieczony sernik stopniowo wyjmujemy z piekarnika, studzimy.
  19. Polewa:
  20. 1. W garnuszku gotujemy śmietankę, zestawiamy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę i mieszając roztapiamy. Rozprowadzamy po wierzchu sernika, pozostawiając 2 cm wolną obręcz, którą można oprószyć cukrem pudrem. Po ostudzeniu sernik obkrajamy nożem przy samej tortownicy i wstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin lub na całą noc.
mascarpone czekolada deser sernik orzechy twaróg
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

 

Komentarze