Semifreddo al pistacchio

Przepis restauracji Serio z książki "Najlepsze przepisy najlepszych restauracji".

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie bezglutenowe
  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 6 i 1/2 łyżki cukru
  • 120 g pistacji (w łupinach)
  • 5 sztuk rozdrobnionych, słonych pistacji do posypania

Przygotowanie

  1. Nalej wody do połowy garnka i zagotuj. Na garnku postaw metalową miskę tak, żeby nie dotykała wody. Wlej żółtka i cukier, ucieraj, aż się połączą, i odstaw na bok.
  2. W drugiej misce ubij białka na sztywną pianę
  3. W trzeciej misce ubij śmietanę, prawie na konsystencję masła.
  4. Do żółtek z cukrem powoli dodawaj obrane z łupin, rozgniecione pistacje i śmietanę, następnie dodaj ubite białka, cały czas mieszając.
  5. Po dodaniu białek mieszaj wszystko ręcznie i bardzo delikatnie, żeby białka nie straciły puszystości.
  6. Rozlej masę do kokilek (około 150 ml) i włóż do zamrażarki na około 3–4 godziny.
  7. Podawaj wyjęte z kokilek, ułożone na talerzu i posypane rozdrobnionymi słonymi pistacjami.

Wskazówki

Semifreddo to włoski specjał, idealny dla miłośników deserów. Smakiem i konsystencją przypomina domowe lody.

lody deser semifreddo
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze