Sękacz

Przygotowanie: 25 minut Pieczenie: 50 minut Porcja: 380 kcal Składniki na 12 porcji

Dodany przez: mojegotowanie

Sękacz

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Kalorie:
380 kcal
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 25 dag masła
  • szklanka cukru
  • 6 jajek
  • sól
  • 50 ml jasnego rumu
  • 5 dag grubo zmielonych migdałów
  • 1/2 laski wanilii
  • 3/4 szklanki mąki krupczatki
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • tłuszcz do formy
  • 3/4 szklanki cukru pudru i sok z cytryny

Przygotowanie

  1. Masło utrzeć z cukrem na jasną, gładką masę. Stale ucierając, dodawać stopniowo po jednym żółtku, wlać rum, wsypać migdały, rozdrobnioną wanilię i oba rodzaje mąki.
  2. Ze schłodzonych białek ze szczyptą soli ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Formę z kominkiem natłuścić. Na dnie rozprowadzić 2 łyżki ciasta, piec około 5 minut w temperaturze 200°C.
  3. Gdy ciasto lekko się zrumieni, wyjąć z pieca, na podpieczonym cieście rozprowadzić kolejne dwie łyżki ciasta i ponownie wstawić formę do pieca, na kolejnych 5 minut. Czynności powtarzać do wyczerpania ciasta. (Ważne, aby powstało jak najwięcej cienkich warstw). Po upieczeniu ciasto wystudzić, wyjąć z tortownicy, polać lukrem utartym z cukru pudru i soku z cytryny.
  4. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  5. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
wielkanoc deser ciasto sękacz
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze