istock
4.27 (215)
Sękacz królewski to nie tylko efektowne, ale przede wszystkim przepyszne ciasto. Przepis może wyglądać na trudny, ale w rzeczywistości jest łatwy do odtworzenia w każdej kuchni. Zobaczcie, jak zrobić sękacz w tortownicy i zaskoczcie swoich domowników tym przysmakiem!
masło 200 g
cukier 100 g
cukier puder 100 g
mąka 5 łyżek stołowych
jajka 6 szt.
mąka ziemniaczana 4 łyżki stołowe
ekstrakt waniliowy 2 krople
Pierwszym etapem przygotowania sękacza to zrobienie masy, z której on wyrośnie. Masło ucieramy z cukrem na gładką masę, tak aby cukier dokładnie się rozpuścił i powoli dodajemy po jednym żółtku. Na koniec dodajemy ekstrakt waniliowy i stopniowo wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz pszenną. Następnie w oddzielnej misce ubijamy białka na sztywno i delikatnie, stopniowo mieszamy je z masą z żółtek.
istock
Tortownicę lekko natłuszczamy, a następnie wlewamy do niej 2 łyżki ciasta i dokładnie rozprowadzamy masę po całym dnie. Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni przez około 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy podpieczony spód i rozsmarowujemy na nim kolejne 2 łyżki ciasta. Tortownicę ponownie wstawiamy do pieca na około 5 minut. Tak samo postępujemy z każdą kolejną warstwą ciasta, aż do końca masy. Kiedy ciasto się już skończy, wyjmujemy sękacz z piekarnika i studzimy. Gotowe ciasto możemy podawać solo lub też posypać cukrem pudrem, oblać lukrem czy pokryć czekoladą.
istock
Porady
Dobrą opcją ciekawie wpływającą na smak sękacza jest dodanie soku z cytryny.
Jeżeli chodzi o mąkę to najlepiej przed dodaniem przecisnąć ją przez sito, aby mieć pewność, że w cieście nie ma żadnych grudek.
Przepis na domowy sękacz różni się formą przygotowania i wyglądem zewnętrznym od tradycyjnego, natomiast jeżeli chodzi o walory smakowe jest równie niesamowity. Ten wykonywany domowym sposobem nie posiada tak efektownego wyglądu, który jest bardzo charakterystyczny, ale za to jest dużo łatwiejszy do zrobienia. Dlatego na początek przygody z sękaczami proponujemy zacząć od tej prostszej wersji, a po złapaniu wprawy spróbować swoich sił z tradycyjnym przepisem.
Ciasto sękacz wywodzi się z Niemiec, jednak konkretny region nie jest do końca znany. W Polsce jest on również bardzo znany i niektórzy właśnie nasz kraj uważają za miejsce pochodzenia sękacza. Suwalszczyzna, Kaszuby i Podlasie to regiony, które słyną z tego typu wypieku i tam produkuje się go w Polsce najwięcej. Inne kraje, w których sękacz jest popularny to:
Litwa,
Białoruś,
Węgry,
Szwecja,
Rumunia,
Francja,
Szwajcaria.
Tradycyjna forma przyrządzania sękacza opiera się na bardzo prostym biszkoptowo-tłuszczowym cieście składającym się z masła, jajek, cukru i mąki pszennej opiekanym na otwartym ogniu. Ciasto obracane jest, jak na ruszcie przy użyciu drewnianego wałka. Dzięki temu, że ogień znajduję się z jednej strony tworzą się naprzemiennie jasne i ciemne kręgi ciasta, a jego nadmiar tworzy nieregularne wielkością i kształtem sople, które w efekcie końcowym imitują wygląd drewnianych sęków. Odbywają się również konkursy, w których biorą udział mistrzowie w robieniu sękaczy. Niektóre ciasta wyglądają jak prawdziwe dzieła sztuki.
Rabat 40% na wszystkie nieprzecenione produkty dostępny na christianlaurent.eu. Wpisz w polu kod rabatowy tuż przed finalizacją zamówienia. Szczegóły na stronie.
Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Rabat 25% na całą ofertę MEFEMI w cenie regularnej. Promocje na stronie www nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat 20% na kolczyki oraz akcesoria przy zakupach za min. 299 zł. Rabat 20% na zegarki do 8 000 zł. Szczegóły w salonach i na wkruk.pl
Rabat 25% na kosmetyki dostępny na koicosmetics.pl. Oferta nie dotyczy zestawów. Szczegóły na stronie www.
Wprowadź kod online lub pokaż go w jednym z ponad 230 sklepów stacjonarnych i skorzystaj z oferty. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.