StockFood
4.49 (185)
Schab z kurkami to świetny pomysł na sycący obiad. Połączenie jakościowego mięsa, świeżych grzybów i sosu śmietanowego smakuje wprost fantastycznie. Danie jest jednocześnie bardzo efektowne i proste w przygotowaniu. To niezwykle pyszna i ciekawa alternatywa dla klasycznych, panierowanych kotletów. Jeśli szukacie inspiracji na apetyczne dania obiadowe, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na schab duszony z kurkami.
schab 650 g
kurki 500 g
cebula 120 g
masło 15 g
olej 25 g
mąka pszenna 30 g
śmietana 18% 75 g
sól 0.5 łyżeczki
pieprz 0.5 łyżeczki
koperek 1 pęczek
bulion warzywny 350 ml
Przygotowanie składników: mięso dokładnie myjemy i osuszamy. W razie potrzeby wycinamy z niego wszelkie chrząstki. Kroimy je na kotlety o grubości około 1,5–2 cm, które następnie lekko rozklepujemy. Oprószamy je z obu stron solą oraz pieprzem i obtaczamy w mące pszennej. Świeży koperek sieczemy. Grzyby oczyszczamy przy pomocy pędzelka lub płuczemy pod bieżącą wodą. Większe kurki kroimy, mniejsze pozostawiamy w całości. Cebulę obieramy i sieczemy na drobno.
Schab z kurkami: na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na nim kotlety z obu stron, aż do zarumienienia. Przekładamy je na talerz, a na patelnię dodajemy odrobinę masła. Wrzucamy na nią kurki i cebulę. Smażymy je przez około 5–10 minut, aż do miękkości. Gdy zmiękną, dodajemy do nich śmietanę, sól, pieprz oraz posiekany koperek. Całość dokładnie mieszamy. W głębokiej patelni lub garnku podgrzewamy bulion. Na dnie układamy kotlety. Dusimy je do miękkości, przez około 40–50 minut. Po uduszeniu podajemy je z sosem kurkowo–śmietanowym i ryżem lub innymi, ulubionymi dodatkami.
Porady
- Przechowywany w lodówce schab z kurkami zachowa świeżość przez około 2–3 dni. Najlepiej odgrzewać go na patelni.
- Jeśli podczas smażenia grzyby puszczą dużo wody, powstały sos kurkowy do schabu można zagęścić przy pomocy mąki kukurydzianej. Nie trzeba jej rozrabiać z wodą, wystarczy dodawać ją partiami, cały czas mieszając.
- Poza sezonem na świeże grzyby, możecie przygotować równie smaczny schab z kurkami mrożonymi. Co ważne, przed usmażeniem nie trzeba ich rozmrażać.
- Jeśli po spożyciu dania, zostanie wam nadmiar sosu kurkowego do schabu, możecie wykorzystać go do przyrządzenia prostego obiadu z makaronem lub kaszą.
- Kupując, mięso na schab w sosie kurkowym warto zwrócić uwagę na kilka istotnych kwestii. Jakościowy kawałek schabu powinien mieć widoczne, białe żyłki tłuszczu – to dzięki nim staje się kruchy i soczysty – oraz różową barwę. Dobrze, jeśli będzie się on delikatnie błyszczał. Matowy, blady wygląd to znak, że lepiej powstrzymać się od zakupu.
- Co zrobić, by schab duszony w sosie kurkowym był miękki? Polecamy, przed obróbką termiczną, namoczyć go w mleku. Po zalaniu warto odłożyć go do lodówki na co najmniej godzinę.
- Jeśli przypadł wam do gustu przepis na schab z sosem kurkowym, koniecznie sprawdźcie nasze pozostałe inspiracje na smaczne dania z kurkami.
Delikatne, kruche mięso schabowe podane w towarzystwie świeżych, leśnych grzybów smakuje wprost fantastycznie. Jeśli możecie pozwolić sobie na spędzenie większej ilości czasu w kuchni, polecamy wam spróbować pysznych roladek schabowych z kurkami. Nie tylko smakują fantastycznie, ale i pięknie się prezentują. Świetnie sprawdzą się podczas bardziej odświętnych kolacji w gronie najbliższych. Goście będą zachwyceni!
Jeśli zaś szukacie ciekawych inspiracji na codzienny obiad, spróbujcie schabu z kurkami z piekarnika. Jego przygotowanie jest niezwykle proste i nie zajmuje wiele czasu. Oczyszczone i pokrojone na kawałki mięso należy ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, a następnie zalać sosem kurkowo–śmietanowym. Całość wystarczy już tylko włożyć do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piec przez około 40 minut. Gotowe!
Wolicie bardziej klasyczne dania? W takim razie klasyczny, panierowany kotlet schabowy z kurkami z pewnością wam posmakuje. Po usmażeniu całość polecamy zapiec pod pierzynką z sera żółtego. Efekty was zaskoczą!
Schab w kurkach to świetna alternatywa dla klasycznych kotletów. Z czym go podawać? Najczęściej serwuje się go w towarzystwie kaszy. Może to być zarówno kasza gryczana, jak i jęczmienna czy kuskus. Równie dobrze sprawdzi się biały lub brązowy ryż ugotowany na sypko. Możecie również pokusić się o przygotowanie aksamitnego, maślanego puree ziemniaczanego, które cudownie komponuje się ze smakiem grzybowego sosu.
By całość smakowała jeszcze lepiej, do schabu z kurkami warto dobrać także odpowiednią surówkę. Mogą to być klasyczne buraczki lub prosta surówka z marchewki i jabłka. Smak dania równie dobrze podkreśli zasmażana kapusta, mizeria czy popularny colesław. Jeśli wolicie lżejsze dodatki, możecie zaserwować mięso w towarzystwie smacznej sałatki na bazie sałaty masłowej oblanej jogurtowym dressingiem.