Schab z kością marynowany w cydrze

Ocena:

4.47 (166)

  • 50 min.
  • dla 4 osób
Podany na kapuście z jabłkami schab, natarty pastą z roztartych ziaren jałowca, ziela angielskiego, zielonego pieprzu i oleju rzepakowego.

Składniki:

  • 4 kawałki schabu z kością (po ok. 20–25 dag)
  • 6 ziarenek jałowca
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • łyżeczka gruboziarnistej soli
  • 1/2 łyżeczki ziaren zielonego pieprzu
  • 10 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 cebule
  • 1/2 l cydru
  • 2 listki laurowe
  • 60 dag kapusty kiszonej
  • 3 łyżki masła
  • 1 i 1/2 szklanki soku jabłkowego
  • 2 jabłka
  • sól
  • pieprz

Schab z kością marynowany w cydrze - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Schab rozbijamy na płaskie kotlety.
  • W moździerzu ucieramy jałowiec, ziele angielskie, sól gruboziarnistą, pieprz zielony, po czym mieszamy z 6 łyżkami oleju i nacieramy tym mięso.
  • Jedną obraną cebulę kroimy w plasterki.
  • Schab zalewamy cydrem, dodajemy cebulę i liście laurowe, odstawiamy do lodówki na 12 godz.
  • Kapustę odciskamy, jeżeli jest zbyt kwaśna, i drobno szatkujemy. Masło rozgrzewamy i podsmażamy kapustę przez 5–7 min.
  • Dolewamy połowę soku jabłkowego i dusimy dalsze 10 min. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grubą kostkę, dodajemy do kapusty wraz z resztą soku jabłkowego. Doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy kolejne 5–7 min.
  • Mięso osączamy, osuszamy i smażymy na rozgrzanym tłuszczu przez 3–5 min z każdej strony.
  • Drugą cebulę również kroimy w plasterki.
  • Mięso zdejmujemy i na tej samej patelni przesmażamy cebulę do zrumienienia przez 3–5 min.
  • Schab podajemy z cebulką na wierzchu, ułożony na porcji kapusty.
  • Autorzy przepisu: Paweł Łukasik, Grzegorz Targosz (gotowaniezpasja.pl)
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne