SCHAB W MLEKU

Fajne danie na niedzielny obiad.

Dodany przez: neostradka

SCHAB W MLEKU

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 1 głosów)

Składniki

  • ok 2 kg schabu bez kości
  • litr mleka
  • sól, pieprz , vegeta
  • 4 łyżki oleju
  • majeranek

Przygotowanie

  1. Schab umyć, włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać litrem mleka, mleko doprawić solą, pieprzem, vegetą do smaku , przykryć naczynie pokrywką lub folią aluminiową - włożyć do lodówki na około 12 godzin.
  2. Po wyjęciu z lodówki włożyć do nagrzanego piekarnika ( ok. 200 stopni C ), piec godzinę. Po godzinie obrócić mięso, polać 4 łyżkami oleju i posypać majerankiem. Piec następną godzinę. Przed upływem czasu ok. 10-15 min wcześniej zdjąć pokrywkę w celu przyrumienienia się mięsa.
  3. Schab wyjąć z mleka. Powstały sos przelać do małego garnka i zmiksować blenderem. Gotowe!
  4. Można podawać z ziemniakami i ulubioną surówką,Smacznego.
mięso obiad przekąska kolacja sos mleko schab
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze