Schab w cieście francuskim z jabłkami

Przygotowanie: 20 minut Pieczenie: 50 minut Porcja: 680 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Schab w cieście francuskim z jabłkami

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
680 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1 kg schabu bez kości
  • 1/2 kg mrożonego ciasta francuskiego
  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 2 jajka
  • 1/2 szlanki bulionu warzywnego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki smalcu
  • łyżka majeranku
  • tłuszcz do formy
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Ciasto rozmrozić w lodówce. Mięso natrzeć solą, pieprzem i obsmażyć na połowie smalcu, wlać bulion i dusić 10 min.
  2. Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny, posypać majerankiem i podsmażyć na rumiano na pozostałym smalcu.
  3. Ciasto rozwinąć, ułożyć na natłuszczonej i wysypanej tartą bułką blasze. Na cieście położyć mięso, posmarować białkiem, obłożyć połową jabłek, zawinąć i dokładnie zlepić brzegi. Wierzch ciasta naciąć, posmarować rozmąconymi żółtkami. Resztę jabłek ułożyć w brytfannie wokół mięsa. Piec 50 minut w temp. 230°C.
  4. Pieczeń pokroić w plastry. Podawać z ziemniakami oraz pieczonymi jabłkami.
mięso obiad kolacja jabłka schab ciasto francuzkie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze