Schab w cieście francuskim

Moj pomysl na romantyczna kolacje i nie tylko.

Dodany przez: Goplana

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 2 kotlety schabowe
  • ok 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 plastry sera
  • 2 plastry szynki
  • mala czerwona papryka
  • mala puszka ananasa
  • kieliszek sliwowicy lub wina
  • koperek
  • 1 jajko
  • sol
  • pieprz
  • czosnek
  • olej

Przygotowanie

  1. Przygotowanie
  2. Kotlety lekko rozbic,przyprawic sola,pieprzem i czosnkiem.Zalac winem i wstawic do lodowki na jakies 2 godziny.W tym czasie usmazyc pokrojone pieczarki z cebulka,pokrojonym w kostke ananasem i papryka.Pod koniec dodac koperek.W miare mozliwosci zredukowac caly "sos" powstaly ze smazenia pieczarek.Zostawic do ostygniecia.Kotlety wyjac i posmazyc na patelni dodajac wino w ktorym sie marynowały.Ostudzone kotlety ukladamy na kawalku ciasta,na to kladziemy "pieczarkowy" farsz-dosc duzo( mozna dodac do niego surowe jajko by sie farsz potem nie rozpadał ).Na gore plaster sera i szynki.Wszystko "pakujemy" w ciasto ktorego brzegi dla lepszego sklejenia smarujemy jajkiem.Calosc nacinamy by pozostala woda z pieczarek miala gdzie odparowac, ciasto smarujemy "rozbeltanym" jajkiem.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-20 minut.
  3. P.S. Tluszcz ze smazenia schabu moze nam posluzyc jako baza sosu - ja dodalam do tego miesna kostke z Winiar i zalewe z ananasa.
obiad kolacja ciasto francuskie schab
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze