schab_pod_musztardowa_kolderka_wg_aleex

Schab pod musztardową kołderką wg Aleex

Ocena:

4.41 (145)

  • 24 godz. 0 min.
  • dla 8 osób
Soczysty schab ukryty pod musztardową skórką.

Składniki:

  • 1 kg - 1,20 kg surowego schabu,
  • 1 słoiczek musztardy stołowej,
  • sól,
  • papryka,
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ewentualnie 3 liście laurowe

Schab pod musztardową kołderką wg aleex - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Schab obrać z błon.
  • Mięso osolić, doprawić przyprawami, obłożyć ząbkami czosnku, ewentualnie listkami laurowymi.
  • W przykrytym naczyniu włożyć schab do lodówki.
  • Następnego dnia z mięsa zdjąć czosnek i listki laurowe.
  • Schab dokładnie ze wszystkich stron obłożyć musztardą.
  • Włożyć do naczynia żaroodpornego i podlać kilkoma łyżkami wody i 1 łyżką oliwy.
  • Tak przygotowaną potrawę wsadzić do zimnego piekarnika. Podnieść temperaturę do 220 stopni C.
  • Gdy schab zacznie się mocno gotować, zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 170 stopni C.
  • Piec mięso ok. 1,5 godziny. Po upływie tego czasu wyłączyć piekarnik.
  • Mięso można podawać z różnymi dodatkami na gorąco lub pozostawić w piekarniku do ostygnięcia i serwować na zimno. Tak przyrządzony schab jest soczysty i pyszny.
  • Smacznego!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne