Schab po sztygarsku

Jedno z tradycyjnych sląskich dan, idealne ba swieta i rodzinne uroczystosci.

Dodany przez: Goplana

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • ładny kawałek schabu
  • pęto kiełbasy śląskiej tej samej długości co schab,
  • przyprawa w płynie typu magi
  • papryka słodka
  • sol peklujaca (opcjononalnie)
  • czosnek
  • cebula
  • olej

Przygotowanie

  1. Robimy naciecie w schabie na wylot , w otwor wkladamy peto kielbasy. Mieso nacieramy niewielka il oliwy/oleju z papryka,magi i sola ( mozemy uzyc peklujacej ,najlepiej odlozyc mieso do lodowki by sie  zamarynowalo ), lubiacy czosnek rowniez moga nim natrzec mieso. Calosc obsamazamy po czym wkladamy do piekarnika i pieczemy w temp ok 200 stopni - czas zalezy od wagi miesa - 1 kg piecze sie ok 45 minut. Pamietajmy o czestym podlewaniu miesa. W polowie pieczenia dorzucamy pokrojona w kosteczke cebule. Poczatkowo mozemy piec go pod przykryciem a pod koniec je zdjac.
  2. Podaje go z kluskami sląskimi, czerwona kapusta i sosem z pieczeni.Fani kminku moga go dodac do potrawy - ja nie lubie wiec nie dodaje :)
mięso obiad kiełbasa schab
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze