schab_po_balkansku

Schab po bałkańsku

Ocena:

4.4 (155)

  • 40 min.
  • dla 6 osób
Błyskawiczne i efektowne danie.

Składniki:

  • 1/2 kg chudego schabu środkowego bez kości
  • 5 łyżek oleju
  • łyżka masła
  • 3 cebule pokrojone na cienkie talarki
  • 1 ząbek czosnku
  • 25 dkg pieczarek pokrojonych na plasterki
  • 1 strąk czerwonej papryki
  • 4 pomidory (ja biorę małą puszkę pomidorów pelati)
  • 1 spory kiszony ogórek
  • 1 łyżeczka słodkiej sproszkowanej papryki
  • sól, pieprz
  • ew. drobno posiekany szczypiorek

Schab po bałkańsku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • chab kroimy ostrym nożem na plastry grubości 1 cm, a następnie w poprzek włókien na paski, które oprószamy solą i pieprzem.
  • W rondlu podgrzewamy silnie olej, dodajemy paski mięsa, które mieszając drewnianą łyżką - przesmażamy, by nabrały pięknego rumianego koloru.
  • Mięso wyjmujemy z rondla, do którego wkładamy łyżkę masła, pokrojone cebule i obrany, lecz w całości, ząbek czosnku. Po 5 minutach smażenia wkładamy z powrotem mięso, pieczarki, oczyszczony i pokrojony w poprzeczne paseczki strąk papryki. Po 10 minutach duszenia na średnim ogniu do rondla wkładamy pomidory (świeże obrane ze skórki i podzielone na ćwiartki, z puszki, jeśli są całe, pokrojone na mniejsze kawałki) oraz obrany ze skórki i pokrojony w drobną kosteczkę kiszony ogórek. Całość przyprawiamy do smaku łyżeczką sproszkowanej papryki i - jeśli to konieczne - solą. Po 10 - 15 minutach danie jest gotowe. Możemy je przed podaniem posypać drobniutko pokrojonym szczypiorkiem.
  • Do schabu po bałkańsku, jeśli ma stanowić danie obiadowe, podamy ryż wypieczony na sypko. Gdy zaś ma pokrzepić zgromadzonych na prywatce gości, podamy oddzielnie chrupiącą bagietkę.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne