Schab pieczony ze śliwkami i morelami :

Dekoracyjny. Można podawać na ziemno i ciepło . Można upiec większą ilość , zamrozić .

Dodany przez: Babciagramolka

Schab pieczony ze śliwkami i morelami :

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Składniki

  • 2 kg schabu bez kości
  • 10 suszonych moreli
  • 10 śliwek kalifornijskich
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka mielonej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki oliwy
  • ¼ kostki smalcu
  • 5 roztartych ząbków czosnku ( lub 2 Mini kostki czosnkowe Knorra )
  • 3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 cebule
  • 4 suszone grzyby
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie

  1. Przygotować pastę z 2 łyżek oliwy, sosu sojowego, miód , czosnku , i przypraw . Natrzeć dobrze mięso . W środku zrobić kieszeń i włożyć w nią śliwki i morele .Kieszeń spiąć szpilką do mięs . Przykryć szczelnie mięso i zostawić na 12 godzin w lodówce .
  2. Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć schab na rumiano ze wszystkich stron .Przełożyć do garnka o grubym dnie ( szerokości takiej by po bokach mięsa było po 5 cm luzu , a nad mięsem jeszcze raz tyle wolnego miejsca co mięso zajmuje ) .Dodać cebulę , ziele angielskie, liść laurowy, grzybki . Zalać mięso wodą na 5 cm nad górę mięsa . Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i dusić 2-2,5 godziny kilkukrotnie przewracając . Gdyby poziom wody sięgał niżej niż do ¼ wysokości mięsa dolać po ½ szklanki ) . Gdy mięso będzie już zupełnie miękkie , wyjąć je i ostudzić . Kroić dopiero przestudzone bo może się pokruszyć . Jeśli mięso ma być podawane na ciepło , a było pieczone wcześniej można je podgrzać w sosie lub zawinięte w folię aluminiową na parze lub w piekarniku .Sos po wyjęciu mięsa można przetrzeć przez sito , zmiksować , dodać do niego śmietanki, zagęścić utartym piernikiem lub razowcem – jak kto lubi. Mięso jest bardzo kruche , soczyste, a sos jest przepyszny.
  3. Tak samo można piec inne mięsa wieprzowe- karkówkę , od szynki, łopatkę , żeberka .
  4. Mięso można natrzeć , zostawić w lodówce na 12 godzin , a potem zamrozić i wyjąć gotowe do pieczenia na Święta .
wieprzowina mięso obiad przekąska śliwki schab morele
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze