Schab pieczony ze śliwką

Schab jest bardzo soczysty i ma niezwykły aromat

Dodany przez: anulkadh

Schab pieczony ze śliwką

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
7 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 1 kg schabu bez kości,
  • 15 dkg śliwek kalifornijskich
  • wegeta,
  • pieprz,
  • papryka ostra,
  • gałka muszkatałowa
  • oliwa
  • czosnek
  • pół szkl. wina czerwonego

Przygotowanie

  1. Schab obmyć, naciąć przez środek otwór,wsadzić śliwki,natrzeć czosnkiem,opruszyć przyprawami, nasmarować oliwą i włożyć do miski wlać do tego wino i pozostawić w lodówce około 2 godziny. Im dłużej będzie w tej zalewie tym lepszy aromat będzie miało mięso. Następnie rozgrzać piekarni 180 st. schab przełożyć do rękawa do pieczenia i włożyć do naczynia żaroodpornego i piec ok 1 godziny od czasu do czasu obracać,na ok. 15 min. przed końcemrozciąć rękaw w celu przyrumienienia skórki
mięso wino obiad śliwki schab
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze