schab_nadziewany_zurawina

Schab nadziewany żurawiną

Ocena:

4.38 (215)

  • 24 godz. 0 min.
  • dla 6 osób
Propozycja na świąteczny obiad i nie tylko .

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg schabu w całości
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1/2 op. suszonej żurawiny
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Schab nadziewany żurawiną - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso umyć, osuszyć, zrobić długim ostrzem noża nacięcie w środku przez całą długość i wypełnić otwór żurawiną na całej długości dość ciasno. Delikatnie zewnątrz natłuścić oliwą, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem ,posypać solą i pieprzem.Resztę żurawiny drobno posiekać ,wymieszać z majerankiem i obtoczyć w tej mieszance schab.Włożyć do pojemnika ,szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).Mięso włożyć do rękawa, podlać winem ,przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku nagrzanym do160 stopni przez ok. półtorej godziny .
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne