schab pieczony z ziemniakami

Ocena:

4.4 (190)

  • 1 godz. 10 min.
  • dla 4 osób
Pyszna kompozycja

Składniki:

  • schab bez kości 1 kg
  • małe ziemniaki jednakowej wielkości 1 kg
  • cebula 1 szt
  • smalec 2 łyżki
  • masło 1 łyżka

Schab pieczony z ziemniakami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Schab nacieramy solą i pieprzem. Obsmażamy na rumiano na patelni i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Obkładamy plasterkami cebuli, pieczemy w temp. 180 stop. około 1/2 godziny. podlewając wodą i tworzącym się sosem. W tym czasie obieramy ziemniaki i gotujemy na półtwardo. Odcedzamy. Gdy nieco przestygną, oprószamy solą i układamy dookoła piekącego się schabu. Posypujemy wiórkami masła i pieczemy jeszcze około 40 minut. Podajemy z surówką z czerwonej kapusty.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne