Schab faszerowany

Ocena:

4.5 (197)

  • 1 godz. 20 min.
  • dla 10 osób
Przepis na schab faszerowany żurawinami i orzechami.

Składniki:

  • ok. 3 kg schabu bez kości
  • sól morska
  • pieprz świeżo zmielony
  • szklanka gotowych pszennych grzanek,
  • oprószonych mieloną papryką
  • i cynamonem
  • 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
  • szklanka obranych jabłek pokrojonych
  • w kostkę
  • szklanka świeżych żurawin
  • 1/3 szklanki posiekanych orzechów
  • włoskich podprażonych
  • 2 posiekane szalotki
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • łyżka posiekanych igieł rozmarynu

Schab faszerowany - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°c. Mięso rozcinamy wzdłuż, pod kątem, tak aby powstał duży prostokąt. Płat mięsa kładziemy na arkuszu papieru lub folii i przykrywamy drugim arkuszem, lekko rozbijamy tłuczkiem, aby wyrównać grubość płata. Zdejmujemy papier lub folię i oprószamy mięso z obu stron solą i pieprzem. grzanki zalewamy bulionem, aby lekko zmiękły. Mieszamy z jabłkami, żurawinami, orzechami, szalotkami, miodem i rozmarynem. mieszaninę rozkładamy na powierzchni schabu. Począwszy od najkrótszego boku mięso zwijamy ciasno i sznurujemy nicią kuchenną. Możemy roladę owinąć w folię spożywczą i przechowywać w lodówceprzez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Pieczeń umieszczamy w natłuszczonej brytfannie i pieczemy ok. 1 godz., podlewając od czasu do czasu wytworzonym sosem. Przed podaniem mięso powinno odpocząć ok. 10 min. Kroimy je na 1,5-cm plastry. Możemy podać z salsą z żurawin.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne