Schab faszerowany w galarecie

Najlepszy schab faszerowany mojej mamy.

Dodany przez: Anullka

Schab faszerowany w galarecie

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1 kg schabu bez kości
  • czosnek
  • kostka warzywna
  • sól + pieprz
  • Nadzienie
  • 1 słoik chrzanu w occie staropolski 290g
  • 1/2 kostki masła
  • 3 jajka
  • Dodatkowo
  • 1 pęczek drobnego szczypiorku
  • 3 czubate łyżeczki żelatyny
  • 3 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sok z cytryny

Przygotowanie

  1. Schab umyć,wytrzeć ręcznikiem papierowym,natrzeć przyprawami i upiec w foli aluminiowej.lub w rękawie w 200ºC około 60 min
  2. Gdy schab się piecze, robimy nadzienie.
  3. Chrzan wyłożyć na sitko, żeby dobrze odciekł,ugotowane jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach,masło lekko pod mrozić i też zetrzeć na tarce.
  4. Wszystko wymieszać z chrzanem ,posolić ,popieprzyć dodać odrobinkę cukru.(wyrobić dokładnie ręką)
  5. Upieczony wystudzony schab,kroić w cienkie plastry, jak książkę tak żeby powstała kieszonka.
  6. Każdy podwójny kawałek,posmarować w środku nadzieniem,i lekko po wierzchu.
  7. Obtaczać w szczypiorku, i układać na półmisek,udekorować dowolnie.
  8. 3 czubate łyżeczki żelatyny ,namoczyć w 100 ml zimnej przegotowanej wody,poczekać aż spęcznieje.
  9. 3 szklanki wody ,zagotować z kostką , dodać żelatynę i dobrze wymieszać aż się rozpuści.
  10. Doprawić do smaku pieprzem ,cukrem i sokiem z cytryny.
  11. Przecedzić przez siteczko,wystudzić,gdy galareta zacznie gęstnieć,polewać łyżką schab na półmisku,aż wylejemy wszystko.
  12. Schab jest wyśmienity polecam.
  13. Smacznego.
mięso kolacja schab chrzan
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze