Schab duszony wg Aleex

Ocena:

4.54 (155)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
Pyszny sposób na schab w nowej odsłonie.

Składniki:

  • • 5 grubszych plastrów schabu
  • • 1 cebula
  • • 2 ząbki czosnku
  • • olej rzepakowy
  • • mąka
  • • sól
  • • pieprz
  • • Delikat Knorr’a do mięs
  • • 1 kostka bulionu pieczarkowego z maślaną nutą Winiary

Schab duszony wg aleex - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. Plastry mięsa opłukać pod zimną wodą. Osuszyć papierowym ręcznikiem.
  • 2. Lekko rozbić mięso położone między dwoma kawałkami folii.
  • 3. Schab pokroić w paski, włożyć do miski.
  • 4. Mięso obficie skropić olejem, oprószyć Delikatem Knorr’s, wymieszać. Włożyć do miski przekrojoną na pół cebulę i obrany czosnek. Zostawić na 10 – 15 minut.
  • 5. Na patelni rozgrzać olej.
  • 6. Do głębokiego talerza wsypać mąkę. Obtaczać w niej kawałki mięsa. Kłaść je na rozgrzany tłuszcz i zrumienić.
  • 7. W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzać odrobinę oleju. Cebulę (tę z marynaty) pokroić w paseczki, podsmażyć na złoty kolor, oprószając solą. Ja użyłam Soli Karpackiej Kotanyi – jest świetna.
  • 8. Do lekko zezłoconej cebuli włożyć podsmażone kawałki mięsa. Podgrzewać na małym ogniu.
  • 9. Patelnię, na której rumieniło się mięso, zalać zimną wodą. Podgrzewać.
  • 10. Wodę z patelni wlać do mięsa i cebuli. Wymieszać, dusić ok. 15 minut.
  • 11. Sos doprawić solą i pieprzem. Nie trzeba go zagęszczać, zrobi to mąka, w której obtoczone były paski mięsa.
  • 12. Podawać z ulubionymi dodatkami: u mnie z tłuczonymi zimniakami i surówką.
  • Smacznego.
  • Pełna fotorelacja na blogu: http://kuchniaaleex.blogspot.com/2013/04/schab-duszony-wg-aleex.html
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne