Schab duszony w warzywach :

Delikatne , szybkie , smaczne danie .

Dodany przez: Babciagramolka

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 2 kotlety schabowe bez kości ( takie po 10 dag )
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • ½ pietruszki
  • 1/16 selera ( kawałek wielkości użytej pietruszki )
  • 1 średni ogórek
  • 1 pomidor ( średniej wielkości )
  • 8 pieczarek
  • ½ szklanki groszku konserwowego
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz mielony
  • 1/3 Bulionetki drobiowej Knorra
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki usiekanego koperku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie

Przygotowanie

  1. Schab posolić , popieprzyć i usmażyć na rumiano na 2 łyżkach oleju .Zalać wodą , dodać ziele angielskie , liść laurowy, bulionetkę . Dusić pod przykryciem 20 minut .
  2. W tym czasie obrać marchew , pietruszkę i seler . Marchew pokroić w plasterki , pietruszkę i seler w słupki .Dodać do mięsa .
  3. Zarumienić na patelni na 1 łyżce oleju pokrojoną w ,, piórka „ cebulę , dodać ją do warzyw ( na patelnie wlać 3 łyżki wywaru z warzyw , zagotować i wlać z powrotem do wywaru ) .
  4. Dusić wszystko jeszcze 20 minut .
  5. Dołożyć ogórka z którego odcięte są końcówki ( nie obierać ) , przekrojonego na pół ( wydrążyć pestki ) i pociętego na pół plasterki ( takie bardziej księżyce w wyglądzie),
  6. pomidora sparzonego ze zdjętą skórkę z usuniętymi pestkami pokrojonego w drobna kostkę ( sam miąższ )
  7. Dusić jeszcze 10- minut.
  8. W tym czasie przekroić na połówki pieczarki i usmażyć na rumiano na łyżce oleju. Na końcu dodać masło .
  9. Do mięsa z warzywami wrzucić groszek , pokrojony koper ..Doprawić sos do smaku pieprzem , solą ( jeśli trzeba ) .
  10. Podawać mięso obłożone pieczarkami - sos osobno .( lub mięso w sosie + pieczarki – jak kto woli )
  11. Można dodać odrobinę śmietany ale moim zdaniem jest to zbędne .
mięso warzywa obiad schab jarzyny
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze