Sarnina pieczona z marynaty :

Pieczeń z combra sarniny marynowanej przed pieczeniem w winie .Doskonałe danie na świąteczny obiad

Dodany przez: Babciagramolka

Sarnina pieczona z marynaty :

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.4 z 5 głosów)

Składniki

  • 0, 6 kg mięsa z combra sarniego
  • 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • garść ziaren jałowca
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki mielonego jałowca
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżka pokruszonego rozmarynu
  • 25 dag wędzonej słoninki
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżeczka masła
  • ¾ szklanki słodkiej 30 % śmietanki
  • 3 cebule

Przygotowanie

  1. Wino, wodę , ocet balsamiczny , miód, przyprawy, pokrojoną w plastry cebulę zagotować . Mięso ułożyć w kamionce lub szkle i zalać wrzącą marynatą . Zostawić do ostudzenia . Przykryć i wstawić do lodówki na 48 godzin. W tym czasie kilkakrotnie obracać mięso .
  2. Mięso wyjąć z zalewy , odsączyć( pozostawiając ½ szklanki zalewy ). Natrzeć mielonym jałowcem, pieprzem i pokruszonym rozmarynem .Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć mięso rumieniąc je z każdej strony. Zdjąć mięso. Na patelnię wlać zalewę i chwilę ogrzewać.
  3. Na mięso położyć kilka cienkich plasterków wędzonej słoniny , zrolować , obłożyć plastrami słoniny .Obwiązać nicią do mięs tak by mięso stanowiło kształtny kawałek .
  4. Namoczyć na 15 minut garnek w wodzie .Odsączyć go .
  5. Włożyć 3 pokrojone w piórka cebule , a na nie mięso. Zalać zalewą .Zamknąć garnek. Wstawić do zimnego piekarnika .Nastawić na 100 stopni .Gdy piekarnik osiągnie tą temperaturę zwiększyć do 180 stopni , a następnie do 230 stopni. Piec 1,5 godziny .Wyjąć mięso z garnka i zawinąć szczelnie w folię aluminiową .Sos zlać do garnuszka, przecierając go przez sitko . Rozrobić śmietankę z łyżeczką mąki tak by nie było grudek i wlać do sosu , dodając jednocześnie łyżeczkę masła. Ogrzewać mieszając aż sos się zagęści. Doprawić do smaku .
  6. Mięso odwinąć , usunąć wiązanie i plasterki słoninki .Podzielić na porcje.
  7. Podawać z makaronem Tagliatelle i surówką z buraczków .
mięso obiad dziczyzna sarnina
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze