Sarnina w sosie

Ocena:

4.46 (196)

  • 24 godz. 0 min.
  • dla 5 osób
Sarnina w sosie

Składniki:

  • 60 dag polędwicy z sarny
  • marynata staropolska
  • 1 duża cebula
  • kilka łyżek oleju
  • pieprz
  • 150 ml śmietany kremówki
  • tłuszcz do smażenia
  • 20 dag boczku
  • 1 łyżeczka mąki

Sarnina w sosie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Marynatę mieszamy z olejem i marynujemy w niej pokrojoną na średnie kotlety polędwicę z sarny przez 24 godziny. Po tym czasie na odrobinie tłuszczu (np. oleju) przesmażamy trochę pokrojony w małe plasterki boczek i dodajemy polędwicę. Dusimy razem na małym ogniu do czasu aż mięso będzie miękkie (podlewamy w razie potrzeby wodą). Gdy mięso będzie miękkie, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy razem jeszcze 10 minut. Podlewamy polędwicę śmietaną zmieszaną z łyżeczką mąki i dusimy jeszcze 2 minuty, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne