Sałatka ziemniaczana z mortadelą

Ocena:

4.41 (166)

  • 50 min.
  • dla 4 osób
Przygotowanie: 50 minut
Porcja: 260 kcal

Składniki:

  • 2 jabłka
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 15 dag mortadeli
  • por
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 2 łyżki octu winnego
  • łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki oleju
  • sól, grubo zmielony pieprz

Sałatka ziemniaczana z mortadelą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki dokładnie wyszorować, zalać wrzątkiem, posolić, gotować 15 minut. Odcedzić, ostudzić, obrać, pokroić na plasterki.
  • Bulion lekko podgrzać, połączyć z octem, musztardą, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Polać ziemniaki, odstawić.
  • Mortadelę pokroić w słupki. Jabłka umyć, wyciąć gniazda nasienne, część pokroić na plasterki, a część w słupki. Por oczyścić, pokroić w krążki.
  • Ziemniaki, mortadelę, jabłka i por włożyć do salaterki, polać olejem, wymieszać, przyprawić do smaku pieprzem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne