Sałatka ziemniaczana z jajkiem

Sałatka ziemniaczana inaczej, bo podana z połówkami ugotowanych na półtwardo jajek, kiełbasy czosnkowej, chrupiącym boczkiem i orzechami laskowymi.

sałatka ziemniaczana

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 7 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 188 głosów)

Kroki wykonania:

  • cebula-iStock (1)1.Jednakowej wielkości małe ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy w mundurkach przez 15 minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pocięte w piórka cebulę cukrową, oprószamy cukrem i karmelizujemy. Dodajemy plasterki kiełbasy czosnkowej, chwilę podsmażamy. Ziemniaki kroimy w grubsze plasterki, dodajemy do cebuli z kiełbasą, skrapiamy octem jabłkowym, oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy na złoto, mieszamy z musztardą francuską i jeszcze chwilę smażymy.
  • pietruszka-iStock (1)2.Dokładamy osączoną brązową soczewicę, mieszamy, przekładamy do salaterki, mieszamy z natką pietruszki. Na patelni podpiekamy orzechy laskowe, z grubsza zgniatamy, posypujemy sałatkę. Jajka gotujemy na półtwardo. Plasterki wędzonego boczku podsmażamy na chrupiąco, kładziemy na sałatkę razem z połówkami jajek.

Porady

Zobacz też: sałatka z jarmużem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy